Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od nedělního odpoledne do pondělního rána zasahovali hasiči na Vysočině u více než sedmi desítek událostí v souvislosti s počasím

Na více než sedm desítek se vyšplhal počet výjezdů jednotek požární ochrany v Kraji Vysočina v souvislosti s přívalovými dešti a bouřkami, které v neděli po obědě zasáhly Vysočinu. Plné ruce práce s odklízením následků měli hasiči hlavně na Žďársku. Problémy kvůli velké vodě byly ale také na Jihlavsku, Třebíčsku a Havlíčkobrodsku. Jediným okresem, kterému se bouřka vyhnula bylo Pelhřimovsko.

Nejčastěji hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů domů a objektů. Nejvíce práce přitom jednotky měly do sedmé hodiny v podvečer, potom se situace v kraji začala postupně uklidňovat a výjezdy už nepřibývaly v takové míře. Situace se v kraji se dařilo zvládat jen díky vysokému nasazení a precizní práci zasahujících hasičů, a to jak profesionálních, tak také dobrovolných.

Nejhorší situace byla ve Svratce na Žďársku, kde se v odpoledních hodinách rozvodnil místní tok a dosáhl třetího, nejvyššího stupně povodňové aktivity. Stav ohrožení byl zástupcem samosprávy vyhlášen kvůli zatopení několika domů. Voda vystoupala až do výšky 1,5m. V průběhu odpoledních a podvečerních hodin začala hladina postupně klesat, voda opadat a situace se zlepšila. Na místě odklízet následky velké vody pomáhali hasiči ze šesti jednotek. Po opadnutí vody začali hasiči ihned s odčerpáváním zatopených objektů. V průběhu pozdního odpoledne začali hasiči plnit pytle s pískem a jimi chránit stavení před dalším možným náporem vody. Obdobná situace byla také v obci Herálci, i tam voda zatopila sklepy několika domů a místní rybník hrozil rozlitím. Situaci na místě řešilo pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. I v této obci odčerpávali hasiči zatopené sklepy a pro ochranu obydlí a objektů plnili pytle pískem a stavět protipovodňové hrá­ze.

S problémy se potýkali také lidé na Havlíčkobrodsku. Obcí Suchá se doslova prohnala voda z polí a zatopila několik objektů. V obci Pozovice bojovaly dvě jednotky hasičů s rozvodněným potokem, který zatopil několik domů.

Na Jihlavsku zasahovali hasiči hned na 17 místech. Ve většině případů čerpali vodu ze zatopených sklepů objektů a tlakovali ucpané kanalizace. Problémy například v Dobroníně, kde se rozvodnil Zlatý potok a starosta obce v podvečerních hodinách vyhlásil na potoce druhý stupeň povodňové aktivity. Kvůli zvýšeným hladinám vodních toků prováděli hasiči monitoring v Polné nebo také ve Stonařově.

Kvůli rozvodněnému potoku, který odřízl chatovou oblast u obce Kuroslepy na Třebíčsku museli hasiči z Náměště nad Oslavou evakuovat čtyřčlennou rodinu. Celkem na Třebíčsku zasahovali hasiči na 16 místech.

V důsledku bouřky došlo v Kraji Vysočině ke dvěma požárům. Po úderu kulového blesku začala v obci Kněževes hořet stodola. Požár se podařilo majitelům uhasit ještě před příjezdem jednotek na místo události. Plameny za sebou zanechaly škodu 5 tisíc korun.

Škodu ve výši 2 tisíce korun způsobil blesk, který podpálil obilné pole u obce Leština u Světlé na Havlíčkobrodsku. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů.

V průběhu večerních a nočních hodin se situace v kraji stabilizovala. V průběhu pondělního rána zasahovali či aktuálně zasahují hasiči na pěti místech na Vysočině.

Sdílet