Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyšel RESCUE report

Vyšel poslední záchranářský čtvrtletník RESCUE report. Od roku 2008 bude tento časopis vycházet jako dvouměsíčník.

Letos je tomu jedenáct let co vychází časopis RESCUE report. Tak jako každé periodikum, doznal i tento oborový časopis za éru své existence značné změny. Ty největší zřejmě nastaly v roce 2006 a 2007, kdy tento časopis zcela zásadně změnil svou tvář a obsah. A hodí se to říct právě na stránkách tohoto serveru, že tyto zásadní změny časopisu proběhly v době, kdy do něj vstoupil Radek Kislinger, který byl jedním ze zakladatelů serveru požáry.cz a na něm novinářsky vyrůstal. „Ano, je to tak, na časopis jsem si troufl jen díky tomu co jsem se naučil a poznal při práci na tomto serveru. Nabýt těchto zkušeností asi by mě nikdy nenapadlo souhlasit s nabídkou vést záchranářský časopis, ale i tak to byla ode mě svým způsobem drzost,“ řekl naší redakci Radek Kislinger. „Po dvou letech, kdy dělám tento časopis si mnohem víc uvědomuji, jak jsem byl naivní a značně nezkušený. Dělat server nebo časopis je opravdu veliký rozdíl. Nicméně v obou případech je to tvrdá práce, které se musíte věnovat každý den,“ dodal.

A nebyl by to časopis RESCUE report, aby nepřišel s další změnou. Tento rok se opět vrací k dvouměsíční periodicitě. Poslední dva roky vycházel jako čtvrtletník. Touto změnou periodicity bude mít časopis určitě lepší možnost, jak reagovat na aktuální dění v průběhu roku a udržovat častější kontakt se svými čtenáři.

Poslední čtvrtletní číslo tohoto časopisu vyšlo teprve v lednu tohoto roku. „Bohužel se musím za toto zpoždění našim čtenářům omluvit. Těsně před vánoci se něco zvrtlo v tiskárně a kvůli posunutí termínu tisku jsme již nezvládli zajistit distribuci během vánočního období. Většina distribučních firem byla zahlcena doručování PF a vánočních přání nebo měla dovolené. Vše bylo proto raději posunuto na leden,“ uvedl Radek Kislinger. V současné době by již někteří čtenáři měli mít časopis doma. A co v něm je? Čtenáře, kteří fandí hasičské technice, určitě potěší jako příloha CD, které presentuje podvozek vozidla Tatra na kopřivnickém polygonu. Z obsahu pak lze vypíchnout představení a úvahu nad tím zda naše nové vládní letadlo Airbus, má sloužit také pro MEDEVAC. Za přečtení také stojí článek o možnosti využití Taseru pro záchranáře. Tradičně přináší časopis recenzi nože a mnoho dalších článků, které se zabývají problematikou záchranářství a požární ochrany.

Nabude také na škodu, když se zmíníme o tom, že díky tomuto časopisu jsou každoročně udělovány prestižní Zlaté záchranářské kříže. Na stránkách www.rescue.cz můžete nominovat v různých kategoriích záchranářské činy roku 2007, ze kterých bude odbornou porotou vybrán vždy jeden čin, kterému bude tato cena udělena. Toto ocenění je udělováno zvlášť v České a Slovenské republice.

Radek Kislinger
šéfredaktor časopisu RESCUE report

-kaw-, -wap-
Sdílet