Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Vysočině stále odstraňují následky nedělní bouřky, pršet znovu začalo na Žďársku

Od ranních hodin zasahovali hasiči na Vysočině u dalších téměř dvou desítek událostí v souvislosti s počasím. Během rána a dopoledne jednotky požární ochrany odstraňovaly ještě následky nedělní bouřky, která zasáhla hlavně Žďársko. Ve Žďáře nad Sázavou čerpali dobrovolní hasiči vodu z objektů na ulici Sanitiniho, na ulici Dvorská rovněž čerpali vodu ze zatopených objektů, ale také odstraňovali nános bahna z komunikace.

U Zvolenovic na Jihlavsku padl strom na komunikaci a bránil tak plynulému provozu, odstranit jej museli za použití ruční motorové pily profesionální hasiči z Telče. V odpoledních hodinách se na Žďársku opět rozpršelo. Déšť zvedl hladinu místního toku v obci Křížánky, místní části Moravské Křižánky, hladina vystoupala až na druhý stupeň povodňové aktivity.

Kvůli vodě je zde zavřená komunikace mezi obcemi Křižánky a Sněžné. Na místě zasahují dvě jednotky hasičů. Problémy jsou také v Herálci na Žďársku, kde opět nebezpečně stoupá hladina vodního toku. Hasiči na místě uměle vytvořili odvodňovací kanál, který by měl svádět vodu tak, aby netekla do obydlí. Chránit domy budou hasiči také dalšími hrázemi z pytlů s pískem.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet