Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár haly pro chov drůbeže na Rychnovsku zaměstnal osm hasičských jednotek, škoda je vyčíslena na pět milionů

Dne 4. srpna 2014 po desáté hodině večer byla na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje nahlášena událost – požár v obci Dobré na Rychnovsku.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů Z Rychnova nad Kněžnou a Dobrušky, jednotka podnikových hasičů Škoda Kvasiny a další dobrovolné jednotky. Po příjezdu na místo hasiči průzkumem zjistili, že se jedná o požár průmyslové budovy.

Konkrétně šlo o částečně zděnou halu o rozměrech zhruba dvacetkrát osmdesát metrů určenou pro výkrm a chov drůbeže. Hala byla v nedávné době čerstvě naplněna slámou a v současné době se v ní naštěstí žádná zvířata nenacházela.

V době příjezdu jednotek na místo byl požár již ve třetí fázi hoření. Hasiči otevřeli přední a zadní vrata do budovy a zahájili hasební práce ze dvou přístupových cest. V blízkosti zasaženého objektu se nacházely ještě další dvě haly určené pro výkrm kuřat, kde se v době požáru nacházelo dohromady zhruba třináct tisíc kusů zvířat.

Bylo proto nutné správnou taktikou hašení předejít rozšíření požáru na tyto budovy. V době zásahu došlo také k výpadku elektrické energie, čímž se přerušila klimatizace ve dvou zbývajících halách. Hasiči proto instalovali do těchto hal přetlakovou ventilaci tak, aby klimatizaci nahradili.

V průběhu hašení zjistili hasiči pomocí termokamery, že se ve štítu střechy haly nacházejí skrytá ložiska hoření. Bylo proto nutné provést i rozebrání střešních konstrukcí tak, aby tato ložiska mohla být dohašena.

Požár byl plně zlikvidován zhruba v půl druhé po půlnoci, na místě zůstala místní dobrovolná jednotka hasičů, která do dnešního dne prováděla dohled nad požářištěm.

Hala byla požárem zcela zničena, škoda byla předběžně stanovena na pět milionů korun. Příčina požáru je v šetření. Na místě události nedošlo k žádnému zranění osob ani zvířat.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet