Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Vysočině zapůjčili vodou postiženým domácnostem v kraji stovku vysoušečů

K více než jedné stovce událostí v souvislosti s počasím vyjížděli hasiči na Vysočině od nedělního poledne do úterního rána. Největší nápor práce a událostí přitom zaznamenali v neděli odpoledne. Během nedělního večera a noci se situace postupně uklidňovala. Vůbec nejhorší situace byla na Žďársku, problémy se ale vyskytly i v jiných částech kraje.

V pondělí odpoledne se znovu rozpršelo na Žďársku. Problémy byly na komunikaci mezi obcemi Křižánky a Sněžené, ta byla téměř tři hodiny kvůli vodě zcela neprůjezdná. Voda nebezpečně stoupala i v Herálci, kde hasiči neustále prováděli monitoring a celou situaci operativně vyhodnocovali.

Z preventivních důvodů byly plněny pytle s pískem a stavěny další protipovodňové hráze. Situace se naštěstí v průběhu odpoledních a podvečerních hodin uklidnila a hladina toků postupně klesala.

Po přívalovém nedělním dešti zůstaly v kraji stovky vytopených sklepů. Po odčerpání vody zapůjčili hasiči postiženým domácnostem hlavně na Havlíčkobrodsku a Žďársku stovku vysoušečů na vysušení vlhkého zdiva.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet