Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár skladu na brandýském nádraží

Včera, 18.1. 2008 v ranních hodinách byl na tísňovou linku hasičů oznámen požár skladové budovy v prostoru železniční stanice Brandýs nad Labem. Na místo neprodleně vyjelo několik jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů.

žst. Brandýs nad Labem, 18.1. 2008, 04.40 hod.

Po příjezdu jednotek hasičů na místo případu průzkumem zjištěno, že se jedná o rozsáhlý požár skladové budovy o rozměrech cca 30 × 10 m. Na likvidaci bylo okamžitě nasazeno několik C proudů v dýchací technice. Uvnitř objektu se nalézaly dva osobní automobily, které byly plameny zničeny. Hasičům se ze skladu podařilo vynést kanystry s naftou a benzínem a také tlakové plynové lahve s PB a tlakové lahve s médiem pro sváření.

Vzhledem k rozsahu požáru a následné spotřebě vody byla prováděna její kyvadlová doprava na požářiště ze stanice JSDH Brandýs nad Labem.

Na místo se postupně dostavily tyto jednotky a technika:

HZS Stará Boleslav ( CAS 24, CAS 32 T-815 )
HZSP ČD Nymburk ( CAS 24, CAS 32 T-815 )
SDH Stará Boleslav ( CAS 24)
SDH Brandýs N/L ( CAS 32 T-148, DA Avia )
SDH Čelákovice ( CAS 24, CAS 32 T-815 )
SDH Dřevčice ( CAS 24 Š – RTHP )

Když se podařilo požár dostat pod kontrolu, došlo k redukci sil a prostředků na místě události, kde zůstala místně příslušná jednotka drážních hasičů z požární stanice Nymburk. Té přijela později na pomoc i JPO HZS ČD z pražské požární stanice s technickým a vyprošťovacím automobilem, neboť muselo být provedeno stržení shořelé dřevěné konstrukce skladu, jenž hrozila zřícením.

Zásah byl ukončen 18.1. 2008 v 17.51 hod. příjezdem jednotky HZS ČD Nymburk zpět na svojí základnu.

Požár skladu se obešel bez zranění zasahujících hasičů a i dalších přítomných osob. Vzniklá škoda byla odhadnuta na 500 000,–Kč, uchráněné hodnoty na 100 000,–Kč.

Na místo se kromě hasičských jednotek dostavili také pracovníci Českých drah, police ČR a vyšetřovatel ZPP.

Foto: Miroslav Boris a Tomáš Forro


-wap-
Sdílet