Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár roubené chalupy

Ohlášení požáru roubené chalupy v Jeřmanicích u Liberce obdrželo operační středisko HZS Libereckého kraje dnes, 22. ledna 2008, ve 13:18 hod. Podle ohlášení se nacházela již téměř celá chalupa v plamenech.- Aktualizováno –

Operační důstojník na místo požáru vyslal profesionální hasiče z Liberce, dobrovolné kolegy z Vesce, Pilínkova a Vratislavic nad Nisou a podnikové hasiče Českých drah celkem s pěti cisternovými vozy, plošinou a automobilovým žebříkem.

Po příjezdu hasiči na místě nalezli majitelku chalupy, která se nadýchala jedovatých zplodin hoření a utrpěla šok. Ženu odvezli záchranáři zdravotnické služby k dalšímu ošetření do nemocnice. Hasiči na místě zahájili hasební práce jednopatrové budovy. Kvůli terénu vznikly problémy s ustavením výškové techniky a hasiči se s obtížemi dostávali do půdních prostor. V domě hasiči nalezli dvě propan-butanové lahve, které ochladili a poté z hořící chalupy bezpečně vynesli ven. Momentálně na místě probíhají hasební práce a oheň hasiči stále nemají zcela pod kontrolou.

Podle prvotních informací od vyšetřovatele hasičů se jako pravděpodobná příčina vzniku požáru chalupy zatím jeví závada na kamnech na tuhá paliva. Příčina bude upřesněna až po dalším ohledání požářiště po skončení hasebních prací na místě. Výše škody zatím není stanovena, ale s největší pravděpodobností bude značná. Podle vyjádření majitele, který chalupu užívá k trvalému bydlení, je chalupa stará 180 let.

Podle včerejšího odhadu vyšetřovatele hasičů se výše škody pohybuje okolo 1,85 milionu. Hasiči zachránili majetek v hodnotě 1,5 milionu korun.

Jedná se o druhý požár, u něhož výše škod přesáhla 1 milion korun. Prvním velkým požárem v letošním roce byl požár nové dřevěné chalupy v části Naděje obce Cvikov. Zde 3. ledna 2008 poškodil požár majetek v hodnotě 4 milionů korun


por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje


-wap- – kuw-
Sdílet