Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požární poplach v těšínském Tescu spustil autobus

Dvě vozidla ze stanice profesionálních hasičů z Českého Těšína (okres Karviná) vyjela ve středu 23. 1. 2008 odpoledne k požáru, na který upozornila elektronická požární signalizace ve zdejším obchodním středisku Tesco a odkud bylo evakuováno okolo 80 osob. O planý poplach se postaral nastartovaný autobus, jehož zplodiny z výfuku zřejmě nasála vzduchotechnika objektu a signalizace se spustila.

Ve středu hodinu po poledni upozornila elektronická požární signalizace (EPS) českotěšínského Teska, vyvedená přímo na operační středisko hasičů v Karviné, na požár v objektu. Na místo požáru byla ihned vyslána jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Českém Těšíně se dvěma cisternovými automobilovými stříkačkami.

Prostor v objektu kolem EPS byl skutečně zakouřen a byl zde cítit spálený plast. Hasiči měli podezření na zahoření izolace, ale po podrobném průzkumu zjistili, že všechny obavy byly zbytečné. Kousek od vzduchotechniky a EPS totiž stál autobus, jemuž již chvíli běžel motor a silně se mu „čoudilo“ z výfuku. Za varování tedy mohly nasáté výfukové plany autobusu. Poplach byl odvolán a Tesco bylo opět otevřeno.

Zhruba 80 zákazníků a obsluhujících vyvedla ihned po spuštění signalizace zdejší bezpečnostní služba a také se automaticky otevřely únikové dveře. Tesco pak mělo sice zhruba půlhodinu zavřeno, alespoň si mohlo vyzkoušet funkčnost svých protipožárních opatření.

Ilustrační foto: Internet

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wej-
Sdílet