Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Majiteli domu vybuchl sud

K výbuchu sudu s neznámou látkou hasiči dnes odpoledne vyjížděli do Cetkovic na Blanensku. Událost byla ohlášena ve 12.44 hodin jako exploze sudu s žíravou látkou, která popálila majitele domu.Ilustrač­ní foto.

K výbuchu sudu s neznámou látkou hasiči dnes odpoledne vyjížděli do Cetkovic na Blanensku. Událost byla ohlášena ve 12.44 hodin jako exploze sudu s žíravou látkou, která popálila majitele domu. Operační středisko vzhledem k závažnosti hlášení na místo vyslalo jednotku profesionálních hasičů ze stanice v Boskovicích a také jednotku se speciální technikou k likvidaci chemických havárií ze stanice v Lidické ulici v Brně.

Po příjezdu první jednotky HZS na místo vyšlo najevo, že u rodinného domu explodovaly páry v prázdném sudu od hořlaviny. Majitel domu byl zraněn, výbuch však nezpůsobil žádnou věcnou škodu a výjezd jednotky hasičů z Brna byl odvolán.
Podle dosud zjištěných informací muž chtěl sud použít k jímání dešťové vody a víko prázdného sudu se proto pokoušel odříznout rozbrušovací pilou. Protože v sudu byla původně hořlavina první třídy, která vzplane již při teplotě nad 21 stupňů Celsia, zbytky par uvnitř se zřejmě teplem a od odlétajících jisker vzňaly a vybuchly. Muž při explozi utrpěl popáleniny v obličeji a zdravotníci ho převezli do nemocnice.

Hasiči ze stanice v Boskovicích zajistili místo výbuchu a asistovali zdravotníkům. Protože další výbuch nehrozil a žádná jiná opatření nebyla nutná, hasiči ve 13.26 hodin místo události předali policistům a ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-swo-
Sdílet