Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár střechy stodoly

V sobotu 26. 1. 2008 byl krátce po třičtvrtě na dvanáct náhlášen na KOPIS Olomouc požár střechy stodoly v javornické části Bílý Potok. KOPIS na místo vyslal 4 jednotky PO a to 3 jednotky SDH Javorník, Bílý Potok, Bernartice a HZS Olomouckého kraje PS Jeseník.


Po příjezdu JSDHO Javorník s CAS K25 L-101 a CAS 25 Š-706 RTHP bylo prvotním průzkumem zjištěno, že se dýmí ze střechy. Celý objekt byl uzamčen. Zaměstnanci firmy, která v areálu sídlí, nám otevřeli vrata do stodoly. Celý prostor byl zakouřen a uvnitř se nacházelo nákladní vozidlo Tatra, s kterým zaměstnanci vyjeli ven. Tři hasiči v dýchacích přístrojích šli provést podrobnější průzkum.
Průzkumem bylo zjištěno, že v půdním prostoru hoří pár desek a trám střechy. Od CAS byl natažen jeden „C“ proud a požár byl během třech minut lokalizován. Místní jednotka po příjezdu preventivně natáhla vedení od místního rybníčku na případné doplnění našich CAS, to ale nebylo zapotřebí. Dále se na místo dostavila jednotka HZS Jeseník s CAS K25 T-815 a jednotka SDHO Bernartice s CAS 25 Š-706 RTHP. Silný vítr, který foukal nám stále rozdmíchával místa, kde hořelo a stále se z těchto míst kouřilo, a proto jsme museli povolal plošinu od JSDHO Javorník. Mezi tím než plošina dorazila, příslušníci HZS začali s rozebíráním eternitové střechy. Po příjezdu plošiny byla tato činnost dokočena a znova bylo místo důkladně prolito.
Na místě z preventivních důvodů (silný vítr) byla ponechána místní jednotka s DA 12 A-30 valník. Ostatní jednotky se vrátily zpět na své základny.

Text: Mertin Tonhauser
Foto: JSDHO Javorník

-kuw-
Sdílet