Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Los Angeles mělo být v roce 2014 hostitelským městem hasičských světových her, všechno je ale jinak

Od roku 1990 byly Hasičské světové hry (World Firefighters Games, zkráceně WFG) pojmem, který k hasičině patřil a vyplňoval „dvouletku“ her WPFG, tedy společných oficiálních světových her policistů a hasičů.

Zatímco na některé hry, třeba ty z roku 2010 v Daegu v Korei, čeští hasiči vzpomínají relativně v dobrém, už Sydney v roce 2012 dávalo jemně tušit, že se organizátoři potýkají s malým počtem účastníků a akce se stává nízkorozpočtovou. Tehdy ale ještě nikdo netušil, co se odehraje v roce 2014.

Poté, co si minimálně několik stovek hasičů z celého světa pořídilo letenky do Los Angeles, hostitelského města her pro letošní rok, následoval přibližně tři měsíce před jejich odstartováním šok – „Sorry, zrušeno, málo lidí“.

Obrázek, který vidíte výše, byl dlouho jediným ukazatelem toho, že se hry neuskuteční. Tlačítko „REGISTER NOW“ s možností přihlásit se a zaplatit startovné fungovalo i nadále, sekci Novinek do dneška zdobí oznámení zahajovacího ceremoniálu.

Letenky za nemalé peníze (jedna osoba za přibližně 25 tisíc korun) už nakoupili i někteří čeští hasiči a protože se z většiny jednalo o lety „nízkorozpočtové“, něco jako vrácení peněz v plné výši nehrozilo. A než zahodit tolik tisíc, postupně se do Los Angeles hasiči slétávají.

Jejich osudy se budeme snažit jako každý rok podrobně zmapovat a snad se nám podaří přinést sem tam i nějaký bonusový materiál.

Sdílet