Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Los Angeles poprvé, aneb let první skupinky hasičů s Aeroflotem přes Moskvu

Letět do Los Angeles lze více způsoby, první skupinka českých hasičů a redaktora našeho webu zvolila cestu o něco více adrenalinovou – se společností Aeroflot, s přestupem v Moskvě.

Zatímco na české straně proběhlo všechno podle předpokladů, hned na první přepážce v Rusku se objevil menší problém. Odpověď „yes“ na otázku „ESTA?“ se celníkovi moc nelíbila. Tedy líbila, ale bohužel nestačila.

Dalo by se předpokládat, že pokud je plný název systému „Electronic System for Travel Authorization“, bude fungovat ověřování on-line, možná však hrají roli vztahy mezi Amerikou a Ruskem, jedni ty druhé do svých systému nepouštějí a nutno tak bylo vymyslet náhradní řešení, protože vytištěnou stránku s českým nápisem „REGISTRACE ODSOUHLASENA“ měl jen jeden pasažér.

Příjemným překvapením naopak byla bezplatná letištní síť wifi fungující bez zbytečného zdržování stylem „připoj a surfuj“. A protože všichni členové výpravy byli vybaveni chytrým zařízením, nakonec pracovníkům letiště stačil displej mobilního telefonu se stránkami žádosti a již výše zmíněným nápisem.

Rada pražské ambasády „stránku s odsouhlasenou registrací ESTA doporučujeme vytisknout a vzít s sebou v den odletu na letiště“ už se nikdy nebude zdát tak zbytečná a zpátečnická…

Zbytek cesty už probíhal podle očekávání. Náš redaktor měl štěstí a už při vstupní kontrole na letišti natrefil na kontrolora, který má v „čekoslovakia“ předky. Někdy kolem roku 1920 prý do USA odletěli a už tu zůstali. A ještě větší shodou okolností se jednalo také o dobrovolného hasiče, jehož jednotka je předurčena k podpoře při leteckém hašení lesních požárů.

Na víc otázek už ale nebyl čas, přeci jen šlo o státního úředníka, jehož prací je (ne)schvalovat vstup člověka do USA a proč po orazítkování celního prohlášení zbytečně otálet :-)


A co že tu tedy budou čeští hasiči v Los Angeles dělat?

Radek Musil, hasič z Liberce, se postaví na start prestižního městského půlmaratonu v San Diegu. Na něm poměří síly s více jak 7000 dalšími závodníky. Jeho cílem je vylepšení osobního rekordu na půlmaratonu, hlavně si ale chce závod užít a čestně reprezentovat.

Na závodníky věnující se TFA pak čeká Firefighter Combat Challenge, kterou v Ontariu pořádá firma SCOTT SAFETY (shodou okolností, jak vidíte v pravé části webu, náš nový partner webu). Co závod obnáší jistě nemusíme přibližovat, princip jsme popisovali z polské Toruně v roce 2013 i 2014.


Sdílet