Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stovka výjezdů hasičů v Moravskoslezském kraji kvůli větru

Přes hranici stovky výjezdů se před nedělní půlnocí přehoupla aktivita profesionálních a dobrovolných hasičů v Moravskoslezském kraji spojená se silným větrem během uplynulého víkendu 26. a 27. 1. 2008.I­lustrační foto.

Přitom v neděli od 17. hodin do půlnoci vyjeli hasiči – především na odstraňování spadlých stromů ze silnic – hned sedmdesátkrát, hlavně na Opavsku.

V neděli po 19. hodině například vyjížděly hasičské jednotky ke dvěma spadlým sloupům elektrického vedení do Rychvaldu (okres Karviná) a Staré Vsi (okres Bruntál), ve Slezské Ostravě v Keltičkově ulici zase spadl strom na elektrické vedení a v Šenově v ulici Pod Šodkem (okres Ostrava) strhnul strom v neděli večer telefonní dráty.

Po nedělní půlnoci si ale mohli hasiči odpočinout – nebyla již hlášena žádná událost, spojená se silným větrem, ani na Opavsku. V pondělí 29. 1. 2008 ráno byly hlášeny v Moravskoslezském zatím pouze čtyři zásahy hasičů u spadlých stromů (7:40 až 10:00). A dosud naštěstí nemáme žádné informace o úmrtí či zranění osob v souvislosti se silným větrem.

Nejvíce – pět desítek zásahů – si během víkendu připsali profesionální a dobrovolní hasiči na Opavsku. Mnohdy to znamenalo odstraňování více než jednoho spadlého, nalomeného či nebezpečně se naklánějícího stromu na jednom místě.

Dvě desítky výjezdů absolvovali za 48 hodin hasiči z Bruntálska, 14 zásahů měli jejich kolegové z Frýdecko-Místecka, ostravští hasiči vyjeli během víkendu k desítce nahlášených událostí, souvisejících se silným větrem. V okresech Nový Jičín a Karviná bylo ještě více „klidněji“.

Přesto právě případ spadlých stromů v okrese Nový Jičín měl o víkendu nejvážnější důsledky. Větrem vyvrácené a polámané stromy tam nedaleko železniční stanice Jistebník spadly na hlavní železniční trať Bohumín-Přerov a poškodily v neděli brzy ráno trakční vedení. Trasa tak byla částečně neprůjezdná. Na jejím zprovoznění pracovali v neděli od brzkých ranních hodin drážní hasiči s dalšími zaměstnanci Českých drah.


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet