Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská parní stříkačka SDH Semily I. oslavuje letos 110. výročí

Semilské a v letošním roce i pod záštitou Libereckého kraje a tak i krajské oslavy úrody semilský Pecen, který se koná v sobotu 13.září 2014 od 10:00 hodin, bude mít netradiční zahájení. Letošní slavnostní průvod městem bude vypraven výjimečně od semilského vlakového nádraží.

Pro všechny návštěvníky oslav připravili sestry a bratři ze semilského sboru dobrovolných hasičů z SDH Semily I. malé překvapení, na jehož realizaci se podílí i město Semily. Přišli s nápadem jak a proč takto významné oslavy našich zemědělců zahájit právě letos na semilském nádraží. Historická hasičská parní stříkačka R.A.Smékal semilského sboru totiž 8.září 1904 poprvé přijela do Semil a jak jinak, než-li po železnici.

A protože ji tenkrát přivezl vlak tažený parní lokomotivou nebude tomu ani letos jinak, jen trať bude trochu kratší. Nevyjede ze smíchovského nádraží jako tenkrát, ale z Turnova, kde bude vypraven zvláštní osobní vlak s parní lokomotivou v čele a na jednom ze svých vagónů opět do Semil přiveze po 110ti letech parní stříkačku semilských dobrovolných hasičů jako tomu bylo právě toho již zmíněného 8.září 1904. Příjezd na semilské nádraží je předpokládán v 9:24 hodin. Po jejím vyložení na rampě a zapřažení do koňského dvouspřeží se zařadí do slavnostního pecnového průvodu.

Pro Vaši informaci výjezd parního osobního vlaku z turnovského nádraží bude v 7:40 hodin s mezi zastávkami na Malé Skále (příjezd 7:55 – odjezd 8:28 hodin) a Železném Brodě (příjezd 8:40 – odjezd 9:10 hodin). Na zpáteční cestu do Turnova se pak vydá v 11:30 hodin se shodnými mezi zastávkami. Jízdné bude k zakoupení u průvodčích vlaku.

Všechny Vás co nejsrdečněji zveme na letošní semilské a krajské oslavy našich zemědělců – dožínek u nás v Semilech, v ulicích města i v parku Na ostrově.

Ladislav Bruckner
místostarosta SDH Semily I.
Sdílet