Čtvrtek 9. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u požáru v centru Zlína

Dne 29. 1. 2008 ve 13:46 hod. byli hasiči informováni po požáru střechy jedné z budov bývalého Svitu v centru Zlína.

Na místo nejdříve vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jednou cisternou a automobilovým žebříkem, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Zlína s jednou cisternou a hasiči podniku Mitas a.s. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ze střechy třípatrové budovy č. 26 vychází kouř.

Hasiči pronikli v dýchacích přístrojích do silně zakouřeného objektu a v horním patře uviděli rychle se rozšiřující a střechou prohořívající požár. Velitel zásahu si okamžitě nechal vyslat další posilující jednotky hasičů. Operační důstojník HZS Zlínského kraje postupně vyslal jednotky dobrovolných hasičů z Kostelce a Želechovic. Ze Zlína dále jednotky posílil velící důstojník směny a protiplynový vůz s náhradními náplněmi do dýchacích přístrojů hasičů.

Požár se dál rozšiřoval a z nadstavby střechy budovy šlehaly mohutné plameny. Černý oblak valícího se kouře začal vzbuzovat obavu občanů Zlína a operátoři tísňových linek vyřizovali jeden telefon za druhým. Hasiči rozvinuli několik proudů vody a požární útok vedli ze střechy, ze žebříku i z vnitřních prostor budovy.

Hydrantová síť v areálu firem dodávala dostatečné množství vody k hašení. Za použití pěny byla zavalena část místností horních pater a hořící střechy. Hlavní plameny na střeše se podařilo zvládnout asi po hodině hasebních prací, ale požár se dostal do sendvičových konstrukcí stropů a stěn. Pro hasiče nastalo období zdlouhavé a postupné práce.

Budova musela být odvětrávána. Hasiči s motorovými pilami rozřezávali postupně stropní i stěnové konstrukce, dostávali se ke skrytým ohniskům požárů, které následně likvidovali. Na pomoc musel vyjet i nejvyšší dvaačtyřiceti­metrový automobilový žebřík s plošinou, který sklopným ramenem dosáhl na hůře přístupná místa střechy.

Jen lokalizace požáru trvala hasičům téměř dvě a půl hodiny. Další hodiny bude trvat likvidace skrytého požáru. Při požáru a zásahu nebylo zatím hlášeno žádné zranění.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Podle majitelů je budova určena k demolici a je součástí správy konkurzní podstaty. Podle policie uvnitř objektu hojně přespávali bezdomovci, lidé požívající drogy a mládež experimentující s různými látkami, včetně hořlavin. Příčinou vzniku požáru může být nedbalost nebo úmysl některého z návštěvníků budovy. Požárem způsobené škody nebyly zatím pro potřeby hasičů vyčísleny.


Ukončení hasebních prací bylo hlášeno až v 18:00 hod. Jednotky hasičů se začaly postupně vracet na své základny a na místě zůstala jen jedna jednotka sboru dobrovolných hasičů z Kostelce k dohlídce místa po požáru.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wej-
Sdílet