Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči Českých drah v modelech

Před nedávnem jsem vám přinesl informace o modelu americké cisterny. Aby nezůstalo jen u tohoto modelu, představím i další. Tentokrát je to z české produkce. Všechny modely jsou v měřítku 1:87. Jsou vhodné do modelového kolejiště HO.

Tatrovka VVN je od českého výrobce modelů Master Model Brno. Zakoupil jsem ji jako model vojenského speciálu. Nedalo mě to a řekl jsem si, že ji postavím v hasičských barvách. Stavba modelu nebyla vůbec složitá. Jednalo se o sestavení asi 45 dílů. Model je vyroben z rezinu a opracování bylo snadné. Díly do sebe pěkně zapadly a tak po týdnu práce vznikl tento model. Tento automobil je ve skutečnosti u drážních hasičů v Českých Budějovicích, tuším, že nemá ale plachtu a ani krátkou kabinu. Původně to měl být druhý těžký technický automobil, ale kvůli nedostatku financí se jeho stavba neuskutečnila.

VT 55 A a podvalník P 50 pražských drážních hasičů

Jedná se o modely také z české produkce. Oba modely pocházejí z dílen SDV model pana Podubeckého. Jeho společnost sídlí v Praze. Model tanku je věrohodná kopie skutečné předlohy. Model je zpracován velmi kvalitně a dobře se stavěl. Jelikož se jedná o takzvané formy SHOT RUN tak někde byly malé nálitky a otřepy. To se velmi snadno odstranilo obroušením nebo odříznutím skalpelem. Po tanku jsem se pustil do stavby podvalníku na jeho přepravu. Předloha odpovídá také skutečnosti a tak se sestavením modelu nebylo moc práce. Na podvalníku je celkem 40 koleček což je velmi pěkný počet.

Jak sami vidíte, vznikla jedinečná souprava. Bohužel však ve skutečnosti ji neuvidíte, protože podvalník s tankem tahá vyprošťovací jeřáb AV 15. V době sestavování soupravy však žádný takovýto model nebyl k sehnání. Až na konci roku 2006 pan Stránský z Prahy uvedl na trh AV 15 v měřítku 1:87. V současné době ji sestavuji a tak snad brzo budou k vidění fotky tohoto modelu v hasičských barvách.

Model hasičského autobusu

Model vytvořila již zmíněná firma SDV. Jedná se o velmi pěkný model a velmi lehce sestavitelný. Na boku jsou opět znaky HZS ČD. Jsou tam doplněny. Říkal jsem si že, soupravu musí doprovázet autobus. Ale proč? Odpověď je velmi jednoduchá. Aby Vašek Porkát měl dobré zázemí při namáhavém vyprošťování vlaků. Skutečný autobus jezdí u hasičů v Ostravě. Drážní hasiči mají staré Karosy. Dalším modelem je modrý tank VT 55A. Ten slouží u jednotky HZS ČD v Českých Budějovicích. Od pražského se liší tím, že nemá radlici.

Povrchová úprava modelů je provedena nátěrem barvami HUMBROL č 19,33,22 a 48 u modrého tanku. Na pásy jsem použil barvičky ze sady, kterou nabízí firma SDV.
No a nakonec zase ceny modelů.

Tatra stála 650,–Kč, autobus 290,–Kč, tank 250,–Kč, podvalník 320,–Kč.

Prostě my, modeláři, jsme asi blázni a jsme schopni udělat všechno pro to, abychom měli vytouženou soupravu aspoň doma ve vitrínce, když ji nemůžeme mít zaparkovanou doma před barákem.

Pro Požáry.cz Vašek HAKL

Odkazy : www.volny.cz/mastermodel/, www.sdvmodel.inshop.cz


-wap-
Sdílet