Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zabil 28 dětí

Při požáru internátu v ruském Dagestánu zahynulo značné množství dětí. Hasiči soudí, že požár, který internát zachvátil asi ve dvě v noci místního času způsobil zkrat na elektrickém vedení.

Nejméně 28 dětí přišlo v noci o život při požáru, který zřejmě kvůli zkratu na elektrickém vedení vypukl v internátu pro hluchoněmé v metropoli ruského Dagestánu Machačkale. Oznámilo to ruské ministerstvo pro mimořádné události.

Hasiči z dvoupodlažní budovy zachránili 138 dětí a mladistvých. Asi stovka z nich má popáleniny různého stupně a mnozí byli otráveni kouřem. Stav 16 zachráněných je velmi vážný, tvrdí ministerstvo, ale rozhlasová stanice Echo Moskvy hlásila, že ve vážném stavu je 37 zraněných. Většina mrtvých dětí byla ve věku šest a sedm let.

Záchranářské práce připomínaly výjevy z hororového filmu. Hasiči museli děti individuálně budit, protože nešťastníci neslyšeli poplašné sirény. Oheň ještě rozdmýchával silný vítr a hasiči v mnoha případech ve snaze děti zachránit je prostě vyhazovali z oken na ulici, kde se je snažili chytat jejich kolegové.

Hasiči soudí, že požár, který internát zachvátil asi ve dvě v noci místního času (kolem půlnoci SELČ) způsobil zkrat na elektrickém vedení. Budova byla kvůli poruše asi den bez proudu a při opětovném obnovení dodávky elektřiny obvod prý nevydržel.

K tragédii došlo jen pár dní po obdobném neštěstí na ruském Dálném východě, kde přišlo při požáru o život 21 školáků a jejich učitel, zatímco 12 dalších dětí bylo zraněno a hospitalizováno. Požár vypukl krátce po zahájení vyučování v dřevěné dvoupatrové školní budově ve vesnici Sydybyl v Jakutsku na střední Sibiři.

V Rusku umírá každý den při požárech 50 lidí, přičemž ročně to je kolem 18.000 osob. Většinu požárů způsobí v Rusku opilci a bezdomovci. Značný díl viny nese katastrofální stav protipožární ochrany v budovách, jakož i nedostatečné technické vybavení hasičských sborů.

Počet obětí při požárech je v Rusku asi 42krát vyšší než ve Spojených státech, kde žije zhruba dvojnásobek obyvatel. Poměr je ještě tragičtější ve srovnání s Velkou Británii. Tam při požárech ročně zemře 600 lidí, tj. asi jeden na 100.000 obyvatel. V Rusku tento podíl činí 12,5. Ruský list Izvěstija napsal, že loni požáry v Rusku poškodily, nebo zničily na 700 škol.

Foto: www.rian.ru
Sdílet