Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva požáry z Jihomoravského kraje

Požár střechy stodoly dnes odpoledne likvidovali hasiči v Lančově na Znojemsku. Požár byl ohlášen ve 13.37 hodin a operační středisko HZS na místo vyslalo tři jednotky hasičů – profesionální ze stanice ve Znojmě a dobrovolné jednotky z Vranova nad Dyjí a Starého Petřína.

Pes a koza unikli plamenům



Oheň zachvátil a vzhledem k rychlému rozšíření také zničil střechu stodoly o rozměrech zhruba dvanáct krát šest metrů. V době vzniku požáru byl ve stodole pes a koza. Obě zvířata před plameny unikla. Hasičům se oheň podařilo dostat pod kontrolu ve 14 hodin a po rozebrání prohořelých konstrukcí krovu dohasit v 15.24 hodin.
Ze stodoly zůstaly jen obvodové zdi, zásah hasičů však zabránil rozšíření požáru na sousední rodinný dům, vzdálený jen tři metry od požářiště. Příčina vzniku požáru je v šetření, dosud zjištěné poznatky nasvědčují, že oheň vypukl buďto po dětské hře, nebo ho zavinila nedbalost, případně úmyslné zapálení. Škodu na 100 let starém objektu vyšetřovatel předběžně stanovil na pět tisíc korun.


V hořícím domku nikdo nebyl

K požáru nebydleného rodinného domku dnes odpoledne hasiči vyjížděli do Horní ulice v Brně. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena dvě minuty po 13. hodině a na místě zasahovaly dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Bauerově a v Lidické ulici.

V nebydleném přízemním rodinném dvojdomku o půdorysu cca 20 krát 7 metrů hořelo v jedné z místností. Požár z odpadků se částečně rozšířil na okno a strop místnosti. Hasičům se oheň pomocí dvou vodních proudů podařilo lokalizovat ve 13.45 hodin a zlikvidovat ve 14.36 hodin. Průzkum objektu naštěstí nepotvrdil podezření, že uvnitř zůstali zranění bezdomovci. Protože se jednalo o neobydlený a neudržovaný objekt, vyšetřovatel nevyčíslil žádnou škodu.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-swo-
Sdílet