Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V autobusu byl prášek z hasícího přístroje

K nálezu neznámého bílého prášku na podlaze linkového autobusu brněnské městské dopravy dnes ráno hasiči vyjížděli do vozovny dopravního podniku v Hudcově ulici v Brně-Medlánkách.

Na výskyt bílého prášku v zadní části vozidla řidiče upozornila jedna z cestujících. Řidič s kloubovým autobusem Karosa odjel z trasy linky do vozovny. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 4.43 hodin. Protože si řidič stěžoval na potíže s dýcháním, na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Lidické ulici se speciální technikou k likvidaci chemických havárií.

Hasiči po příjezdu vytyčili nebezpečnou zónu a v autobusu zasahovali v ochranných přetlakových oblecích. Ve vozidle odebrali vzorky prášku a zbytek uklidili do speciálního kontejneru. Zasažený prostor vyčistili a dekontaminovali. Po dekontaminaci hasičů v protichemických oblecích a techniky byl zásah krátce po 6. hodině ukončen. Vzorek prášku byl odeslán do chemické laboratoře školícího střediska HZS Jihomoravského kraje v Tišnově na Brněnsku. Rozbor potvrdil původní podezření, že rozsypaný prášek na podlaze pocházel z náplně práškového ručního hasícího přístroje, který je součástí výbavy autobusu. Přístroj hasiči už při průzkumu vozidla totiž našli porušený zřejmě po neodborné manipulaci některým z cestujících. Řidič autobusu, který si původně stěžoval na dýchací potíže, odmítl lékařské ošetření.

Ilustrační foto.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-wap-
Sdílet