Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Spadlý strom zastavil tramvaje

Tři desítky výjezdů především ke spadlým stromům na silnice mají během pátečního dopoledne hasiči v Moravskoslezském kraji, hlavně na Opavsku a Bruntálsku. Na trakčním vedení tramvajové linky číslo 5, vedoucí rekreační oblastí a spojující Ostravu-Porubu s okrajem Opavska, odstraňovali hasiči spadlý strom.

Se zásahy u jednoho či více spadlých stromů na jednom místě začali profesionální a dobrovolní hasiči na Opavsku již po třetí hodině ranní, do pátečního poledne vyjeli šestnáctkrát, na Bruntálsku museli do 12 hodin zasahovat devětkrát. V okrese Frýdek-Místek byly do pátečního poledne tři výjezdy, v okrese Ostrava jen jeden. Klid pro hasiče byl dosud v okresech Karviná a Nový Jičín.

O spadlém vysokém smrku na trolejovém vedení tramvaje číslo 5 u Horní Lhoty se hasiči dozvěděli dvacet minut před desátou hodinou. Smrk odstranili hasiči ze stanice HZS MSK v Ostravě-Porubě pomocí řetězové pily, Dopravní podnik Ostrava jim půjčil pojízdnou plošinu. Strom naštěstí dráty nepřetrhnul, pouze napnul. Hasiči postupným odřezáváním kmene zátěž odlehčili a zbytek kmene odhodili mimo trať. Samotný zásah jim trval asi čtvrthodinu.

Od začátku tohoto roku je to již potřetí, co musí hasiči vyjíždět ke spadlým stromům kvůli silnému větru. Poprvé se proháněl hlavně v Beskydech kolem Frenštátu pod Radhoštěm a Kunčic pod Ondřejníkem 16. ledna 2008 (cca 50 výjezdů hasičů), podruhé o uplynulém víkendu 26. a 27. ledna 2008 (přes stovku výjezdů hasičů).


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje



-wap-
Sdílet