Neděle 12. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V brněnském tunelu cvičně vyprošťovali hasiči zraněného z osobního vozidla

Po osmé hodině večer se v Královopolském tunelu v Brně srazila dvě auta. Hasiči museli vyprostit zraněného muže. Doprava stála. Takový byl scénář cvičení složek Integrovaného záchranného systému.

Plánované přerušení provozu v tunelu využili hasiči k nácviku činností souvisejících s dopravní nehodou. Zásah v tunelu je totiž velmi specifický a jednotky musí postupovat podle předem stanovených plánů. Vždy je nezbytné ujistit se, že nemůže dojít ke střetu zasahujících vozů s vozidly pohybujícími se v tunelu. To zvláště v případě, kdy jednotky najíždějí do protisměrného tubusu. K zásahu se totiž využívají tunelové spojky, které propojují oba tubusy.

Hasiči při dnešním cvičení simulovali obousměrný provoz v jednom z tunelových tubusů a po čelním střetu museli vyprostit zraněného. Poskytli ve spolupráci se ZZS pomoc ještě třem zraněným. V praxi si ověřili spolupráci s dalšími složkami IZS a společnou radiokomunikaci v rámci takticky náročného zásahu.

Po deváté hodině již bylo cvičení ukončeno a skupina rozhodčích a specialistů všech zúčastněných složek nyní bude vyhodnocovat jeho průběh.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet