Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jedničkář a budoucí hasič Kuba už pošesté v muzeu

Během čtvrtka 31. 1. 2008 přišlo do Hasičského muzea v Ostravě-Přívoze pět premiantů s rodiči, aby využili již tradiční nabídku slev na vstupném a dárků muzea po předávání vysvědčení. Zato páteční prázdninové dopoledne 1. 2. 2008 znamenalo nával hned několika desítek úspěšných školáků.

A to bylo otevřeno do 17:00 hodin. To už budou asi muset průvodci s rozdáváním hasičských dárečků šetřit, aby se do sobotních 13:00 hodin dostalo na všechny.

Prvním jedničkářem, který využil vstup zdarma do Hasičského muzea města Ostravy, které provozuje HZS Moravskoslezského kraje, byl ve čtvrtek již po poledni desetiletý Jakub Kamenár z Ostravy-Hošťálkovic. Žák páté třídy přišel stylově – v dobře padnoucí uniformě dobrovolného hasiče – a na hlavě měl pletenou čepici s nápisem „Hasiči“.

Kuba je v ostravském Hasičském muzeu doslova jako doma. Od května 2005, kdy bylo slavnostně otevřeno, už tu byl šestkrát. Kdyby to bylo možné, mohl by vzhledem ke svým znalostem brzy začít sám provázet návštěvníky. Například videopořad o nejrůznějších zásazích profesionálních hasičů, který je návštěvníkům muzea obvykle promítán, má zkopírovaný doma.

Již před dvěma lety měl Jakub, jemuž bude 11 let v červenci, o svém povolání jasno – stane se profesionálním hasičem. Prý to věděl už od mateřské školy a hasiče má v rodině i v sousedství. „Má naplánováno, že po základní škole půjde na učiliště požární ochrany ve Frýdku-Místku a pak na VŠB-Technickou univerzitu v Ostravě, fakultu bezpečnostního inženýrství,“ prozradili rodiče. Přejí si, aby mu jeho nadšení vydrželo.

Kuba ve své uniformě nechodí jen k dobrovolným hasičům a na závody v požárním sportu, ale často i do školy. „Nikdo se mi tam nesměje a mám tam i podobně oblečené kamarády,“ upozornil sympatický Kuba. Čtyřletý bráška Vojtíšek už také nosí podle jeho vzoru hasičský overal.

V učení mu jde všechno, baví ho matematika, teď jen měl trochu problémy s vlastivědou. Další návštěvy Hasičského muzea se Kuba domáhal již loni v prosinci, kdy sem byla přivezená krásná hasičská tatrovka z roku 1910 z expozice Technického muzea Tatry Kopřivnice. Ve čtvrtek zde také poprvé viděl téměř dokončenou expozici hasičské lezecké techniky s figurínami hasičů – záchranu dítěte traversem, záchranu ze stromu a ze studny.

Z nabízených dárků Jakub pobral, co mohl – například dva velké nástěnné hasičské kalendáře, propisku, píšťalku, reflexní bezpečnostní pásek, pexeso, vystřihovánky, časopisy, hasičskou pohlednici, kalendáříky. Z dalších pohlednic s hasičskou technikou, vystavených v pokladně muzea, si musel pečlivě vybírat – v rukou třímal své objemné album plné podobných pohlednic.

Rodiče a bratříčka Vojtu ale přemluvil ještě na další návštěvu – během čtvrtečního odpoledne si s ním musejí prohlédnout ještě dvě dobře zásobené hasičské prodejny v různých částech Ostravy…

Jakuba opět zajímalo v expozicích muzea prakticky všechno. Líbily se mu modely hasičských aut, zatočil si poplašnou ruční sirénou z druhé světové války, zhlédl desetiminutový film o různorodé činnosti profesionálních hasičů nejen u požárů a dopravních nehod a poprvé film o fungování unikátního Centra tísňového volání v Ostravě, kde společně sedí operační pracovníci hasičů, Zdravotnické záchranné služby, Policie ČR a Městské policie Ostrava. Osahal si ochranné i zásahové obleky a nasadil si moderní zásahovou přilbu. Hodně času věnoval exponátům v sekci historických stříkaček a zapumpoval si na té menší. Líbila se mu hasičská tatrovka, ale hned mu bylo jasné, že na rozdíl od koňských stříkaček do ní nebude moci nasednout – kvůli ochraně vzácného exponátu.

Rodiče za svého šikovného syna nemuseli v muzeu zaplatit ani korunu, sami si koupili poloviční vstupenku, protože na jeho školních výsledcích měli určitě podíl. Celkem tak kvůli pěknému Kubovu vysvědčení ušetřili 45 korun.

Vstup zdarma do Hasičského muzea pro jedničkáře platí i v sobotu 2. února 2008 (otevřeno od 9:00 do 13:00 hodin), jinak by každý zaplatil 15 korun. Jejich dospělý doprovod (maximálně dva dospělí) platí polovic z 30 korun, tedy po 15 korunách. Od konce ledna 2006 využily nabídku Hasičského muzea stovky premiantů jak z Ostravy a okolí, tak z dalších koutů republiky.



por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje



-wap-
Sdílet