Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár obytného domu v Nejdku

V neděli dne 3.února 2008 v 6.38 hod. byl hasičům ohlášen požár dvoupatrového obytného domu v Nejdku, v Rooseveltově ulici č.1051. Na místo požáru postupně vyjely 4 jednotky hasičů z Nejdku, Pozorky, Nové Role a profesionální hasiči ze stanice Karlovy Vary s 9 zásahovými vozidly.

V tomto počtu jsou zahrnuty i dva automobilové žebříky. Ve vrcholné fázi zásahu bylo na místě události 30 hasičů.

První jednotky přijely na místo události v 4.46 hod. a v této době byla již téměř polovina střechy v plamenech. Z domu bylo podle informací nájemníků evakuováno 8 romských rodin. Celkový počet evakuovaných je 25 lidí. Tito lidé byli shromáždění v místním kinosále a starosta bude rozhodovat o poskytnutí pomoci. Nikdo však neutrpěl úraz ani se nenadýchal zplodin hoření. Starosta požádal v této souvislosti hasiče o poskytnutí lehátek, přikrývek a dalších prostředků ze skladů HZS Karlovarského kraje pro bezprostřední pomoc 35 lidem.

Účinné hašení vodními proudy bylo provést až po odpojení domu od elektřiny. Požár byl lokalizován za necelých 45 min. a současně hasiči rozebírali střechu a střešní konstrukci. Současně dohašovali i místní ohniska požáru, která určovali dálkovým teploměrem. Z domu vynesli několik PB lahví, některé byly ohořelé a pět z nich bylo 15 kilogramových. Střecha z hliníkových plechů značně komplikovala zásah, protože neumožňovala vyvinutému teplu uniknout do venkovního prostoru a tímto způsobem značně podporovala hoření. Hasičům se také obtížně rozebírá. Významnou pomocí pro hasiče byl funkční hydrant vzdálený asi 50 m, který je zásoboval postačujícím množstvím hasební vody. V 8.53 hod. byla část jednotek ze zásahu odvolána a hasiči se vrátili na stanice. Vzhledem k tomu, že budou muset hasiči v rámci dohašovacích prací rozebrat celou střechu objektu, hrozí jeho celkové promáčení a promrznutí. Z tohoto důvodu hasiči požádali o posouzení problému statikem. Vzhledem k nebezpečí úrazu doporučili hasiči také oplocení objektu proti vniknutí nepovolaných osob. Příčina požáru dosud není jasná a výše škody byla předběžně odhadnuta na 500 tis. Kč.

František Petr
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje

-wej-
Sdílet