Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár kamionu na Borku

Na hlavní silnici č. 3 vedoucí z Českých Budějovic do Veselí nad Lužnicí došlo krátce před půl čtvrtou ranní k požáru kamiónu převážejícího potraviny do OD Tesco.

Jako první vyjeli k zásahu profesionální hasiči z centrální stanice České Budějovice se dvěma cisternami, byl dále vyhlášen poplach pro jednotku dobrovolných hasičů obce Hrdějovice.
Přestože se společnými silami jednotkám podařilo požár po 14 minutách lokalizovat a za dalších 30 minut zcela zlikvidovat, shořel tahač kamiónu v celém svém rozsahu. Požár se rozšířil i na návěs a poškodil jeho přední část.

Po ukončení hasebních prací si velitel zásahu vyžádal od Krajského operačního střediska HZS chemický kontejner, pomocí kterého hasiči přečerpali provozní náplně z nádrže vozu, a jednotku hasičů ze stanice Suché Vrbné, kteří provedli úklid komunikace.

Příslušník pro zjišťování příčin požáru HZS Jihočeského kraje v současné chvíli provádí vyšetřování přímo na místě zásahu. Jako nejpravděpodobnější příčinu vzniku požáru stanovil prozatím blíže nezjištěnou technickou závadu na tahači. Přímé škody vzniklé požárem jsou zatím stanoveny na Kč 5 000 000,–- (tahač – Kč 2 500 000,–-, návěs – Kč 500 000,–-, převážený náklad – Kč 2 000 000,–-). Jedná se však o velmi předběžné částky, které budou upřesněny po ukončení vyšetřování.

Komunikace byla Policií ČR po dobu zásahu a i nyní během vyšetřování zcela uzavřena.


Vendula Matějů
tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje


-swo-
Sdílet