Pondělí 13. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči města Suchdol nad Lužnicí rozšířili výbavu o automatický defibrilátor

Hasiči v Suchdole nad Lužnicí mají ve své výbavě od 25. srpna letošního roku automatický externí defibrilátor (AED), kterým jsou schopni poskytnout kvalitnější odbornou pomoc v případech, kdy jsou na místě náhlé srdeční zástavy dříve, než Zdravotnická záchranná služba.

Po absolvování potřebného zaškolení odborným pracovníkem a zároveň i lékařem z letecké záchranné služby byl přístroj zařazen do výjezdu.

Defibrilátor se podařilo zakoupit díky daru od dlouholetého sponzora jednotky, kterému patří velké poděkování. Své místo najde v kabině nové cisterny na podvozku Tatra Terrno, kterou hasiči převezmou dne 20. září v Suchdole nad Lužnicí.

AED je určen jako doplněk při resuscitaci, kdy je prováděna nepřímá srdeční masáž a umělé dýchání. Součástí přístroje jsou dvě elektrody, které se nalepí na hrudník zachraňovaného a přístroj sám vyhodnotí činnost srdečního rytmu.

Na základě automatického vyhodnocení je – nebo není – doporučeno obsluze AED provedení výboje. Ten v indikovaných případech výrazně zvyšuje šanci na přežití. Přístroj také zachránci umožňuje pomocí speciálního senzoru okamžitou kontrolu kvality srdeční masáže.

Ondřej Vajo
hasiči Suchdol nad Lužnicí
Sdílet