Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cisternu hasičů uvěznilo u Halenkovic rozbahněné pole, k uhašení požáru bylo potřeba asi 500 metrů hadic

Informaci o požáru osobního vozidla na poli poblíž obce Halenkovice obdržel operátor tísňové linky krajského operačního střediska hasičů ve Zlíně přesně v 12:00 hodin.

Na místo hlášeného požáru byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Otrokovice, které posílila i jednotka dobrovolných hasičů z Napajedel.

Už z větší dálky byl patrný sloup hustého černého kouře, který stoupal nad horizontem strniště. Jedinou možností, jak se mohli hasiči dostat na místo požáru, bylo kopírovat stopy osobního vozidla vyjeté přímo na poli. Čerstvě posečené pole, která jak se následně ukázalo bylo značně podmáčené, se stalo pro těžkou cisternu hasičů pastí. Ta zůstala po ujetí několika desítek metrů uvězněná v blátě.

K hořícímu osobnímu vozidlu Škoda Felicia se tak hasiči museli dostat s potřebným vybavením pěšky. Po rozvinutí asi 500 m dlouhého vodního vedení mohli začít s likvidací plamenů, které zachvátily celé vozidlo a okolní plochu strniště. Vzhledem ke zvýšené spotřebě vody byla cisterna profesionálních hasičů doplňována vodou z techniky dobrovolných hasičů z Napajedel a později také jednotky z Babic, která byla na místo vyslána jako další posila.

Asi po dvaceti minutách se podařilo zasahujícím hasičům dostat požár pod svou kontrolu. Po uhašení vozidla pokračovali hasiči v likvidaci plamenů na ploše strniště. Mimo vody bylo k hašení pole využito i ženijního nářadí. Osm minut po třinácté hodině mohl velitel zásahu ohlásit konečnou likvidaci požáru.

Jak následně zjistil vyšetřovatel hasičů, chtěla si dvojčlenná posádka osobního vozidla zkrátit cestu do blízkého sadu přes pozemek pole. Při jízdě došlo k zachycení zbytků po sečení na spodní část vozidla a jejich následnému vznícení od horkého bloku motoru a výfukového potrubí. Plameny se pak rychle rozšířily do motorového prostoru a interiéru vozidla. Vzniklá škoda byla vyčíslena na 15.000,– Kč.

Pomyslnou tečkou za zásahem bylo vyproštění zapadnuté cisterny pomocí ostatních zásahových vozidel.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet