Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Backdraft Wheelie Firetruck

Po evropských autodromech se při nejrůznějších příležitostech prohání unikátní hasičský automobil, který však žádné požáry nehasí. Svým určením se jedná o obdobu motorek, co v běžném provozu nespatříte, tedy tzv. ,,šoubajků“ (show bike), jen v mnohem větší velikosti.

Hasičský ,,show truck“ s názvem BACKDRAFT WHEELIE FIRE TRUCK sestrojil a dnes také i řídí britský konstruktér a kaskadér Steve Murty. Jedná se o upravený podvozek nákladního automobilu, na kterém je umístěný motor o síle 500 koní. Díky speciální konstrukci nástavby, resp. celého vozu je s ním možné provádět do slova a do písmene jak se říká psí kusy. BACKDRAFT WHEELIE FIRE TRUCKu se po mohutné akceleraci zvedne předek do vzduchu až celkové výše cca 450 cm, v této poloze je schopný se obrátit se téměř na místě, udělat skoro piruetu a jet dál jen po zadní nápravě! Hasičský automobil prostě tancuje!

Tento téměř 20 tun vážící rádoby hasičský automobil pro umocnění jízdního efektu chrlí ze dvou přídavných výfuků až třímetrové plameny, které spolehlivě přivedou diváky do varu. BACKDRAFT WHEELIE FIRE TRUCK je v klasickém barevném provedení hasičů, tedy červený podklad a modré majáky. Toto vše doplňují reklamní plochy sponzorů.

Firma, která provozuje BACKDRAFT WHEELIE FIRE TRUCK se jmenuje PETER JOHNSON ENTERTAINMENTS LTD, sídlo má na britských ostrovech a s tímto druhem zábavy má letité zkušenosti. Více jak 600 vystoupení v deseti evropských zemích hovoří za vše. BACKDRAFT WHEELIE FIRE TRUCK je také za své výkony držitelem Guinnessova světového rekordu (Steve Murty a jeho jízda po zadní nápravě v délce 600 metrů, překonal tak vlastní předchozí metu v délce 547 metrů).

Není to sice ,,normální“ stříkačka, ale myslím si, že je vhodné představit vám, čtenářů hasičského serveru i takovouto hasičskou práci propagující káru.

Zde máte několik videozáznamů BACKDRAFT WHEELIE FIRE TRUCKu –

Backdraft 1

Backdraft 2

Backdraft 3

A také jednu nehodu podobného automobilu při automobilové show.


Dříve vám byl na našem serveru Požáry.cz již jeden rekordní ,,rádoby hasičský“ vůz představen, jednalo se pro změnu o nejrychlejší stříkačku na světě – Ford Jet Fire Truck, který je také držitelem Guinnessova světového rekordu, v tomto případě ovšem v rychlosti (hasičského vozu)…

V USA existuje dnes další ,,rychlostní“ stříkačka a to automobil s názvem Street Legal Jet Fire Truck, přezdívaný Fire Storm/Ohnivá Bouře. Jedná se o klasický hasičský vůz Seagrave, na kterém je v bývalé požární nástavbě namontován proudový motor J-34, se kterým vozidlo dosáhlo za šlehání patnáctimetrových plamenů rychlosti na čtvrt míle přes 400 km/hod. V rámci show Fire Storm zapálí vždy Street Legal Jet Fire Truck pro efekt nějaký ten vrak automobilu.



Foto: ukemergency.co.uk, J.Smith a web

-wap-
Sdílet