Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jedenáct obětí požáru v Rakousku

Včera, 8.2. 2008 ve večerních hodinách zachvátil rozsáhlý požár domov důchodců v rakouském městě Egg, které se nachází na západu země. Na místě zasahovalo několik stovek hasičů a záchranářů, i přes jejich snahu však zahynulo 11 osob.

Požár vypukl včera večer kolem 18.45 hod. v prvním patře budovy zřejmě ve skladových prostorách u pokojů obyvatel. Během několika minut se plameny rozšířily na další prostory a jedovatými zplodinami kouře byla zaplněna celá budova, ve které se nacházelo v tu dobu 25 osob – 23 obyvatel a dva ošetřovatelé. Na místo se bezprostředně sjelo osm hasičských jednotek a několik sanitních vozidel s lékaři a záchranáři.

Budovu okamžitě zaplnil jedovatý kouř, který hasičům ztěžoval jejich práci v rámci vedení zásahu vnitřkem, musela být proto nasazena výšková technika a nastavovací žebříky pro záchranu obyvatel. Jedovatý kouř byl dle velitele zásahu Markuse Nattera tím největším problémem při záchranných pracích. Z celkových 25 přítomných osob jich v kouři našlo smrt 11! Jednalo se většinou o nemohoucí důchodce, odkázané na stálou péči, nepodařilo se jim z budovy uniknout. Čtrnáct přeživších osob se podařilo záchranářům dostat ven včas. Dva z nich zachránil jeden z policistů, ostatní se podařilo přivést do bezpečí hasičům. Šest osob z řad pacientů – obyvatelů bylo zraněno, dalších šest důchodců přežilo požár bez úhony, stejně tak i dvojice ošetřovatelů..

Okolo jedenadvacáté hodiny již byl objekt zasažen plameny téměř v plném rozsahu a tak se muselo z důvodu bezpečnosti zasahujících hasičů záchranné práce přerušit, protože hrozilo zřícení celé budovy.

Při požáru bylo nasazeno do akce přes 300 záchranářů, z toho 250 hasičů, několik desítek paramediků a samozřejmě lékaři.

Na místo tragické události se dostavil i rakouský kancléř Gusenbauer, jenž poděkoval přítomným hasičům a záchranářům za jejich obětavost a vyjádřil nad tím, co dělají velký obdiv.

Budova domova důchodců a pečovatelského ústavu Vincenc je 140 let stará, minulý rok v ní proběhlo i požární cvičení a dle dostupných informací i několik kontrol na požární ochranu, vždy s negativním výsledkem.


Info a foto: web, M.R.Gräber, vorarlberg.orf.at

-wap-
Sdílet