Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pět zraněných osob při požáru domu v Českém Těšíně

Místní jednotka HZS zasahovala v sobotu 9. 2. 2008 ráno u požáru v prvním (horním) patře staršího dvoupodlažního obytného domu v Českém Těšíně (okres Karviná) v Koperníkově ulici, kde žijí sociálně slabší lidé. Dva dospělí a tři děti se nadýchali kouře, hasiči je předali zdravotníkům.

Operační středisko hasičů obdrželo informaci o požáru v sobotu po 6. hodině. Na místo byly ihned vyslány dvě cisternové automobilové stříkačky ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Českém Těšíně, do Koperníkovy ulice dorazili hasiči za dvě minuty.

Hořelo na chodbě domu, především starý gauč a další nepořádek a zasažena byla i část dřevěného stropu. Hasiči dostali požár pod kontrolu během deseti minut pomocí dvou vodních proudů, pak zde ještě hodinu a půl vše dohašovali, rozebírali částečně poškozený dřevěný strop a celou chodbu odvětrávali pomocí přetlakové ventilace.

Předběžná škoda byla vyčíslena na 20 tisíc korun. Příčinu vzniku požáru vyšetřuje Policie ČR a hasiči.

Při požáru bylo zraněno (nadýchalo se zplodin hoření) 5 obyvatel domu. Šlo o obyvatele s ročníky narození: 1952, 1952, 1992, 2001 a 2007. Hasiči je předali Zdravotnické záchranné službě. Posádky dvou sanitek na místě ošetřily a do nemocnic převezly pět osob.

Podle ZZS šlo o muže a ženu, oba ve věku pětapadesáti let; byli předáni na interní JIP nemocnice v Českém Těšíně. Dalšími třemi pacienty byly děti, a to ve věku jedenácti měsíců, šesti let a patnácti let. Všechny děti byly transportovány do nemocnice Třinec-Sosna, a to na dětské oddělení a dětskou JIP. Všichni postižení byli intoxikovaní zplodinami hoření, avšak při vědomí. Žádný z pacientů nebyl z hlediska svého zdravotního stavu v bezprostředním ohrožení života.



por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-wap-
Sdílet