Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Likvidace požáru střechy trvala celou noc, při zásahu se lehce zranili dva hasiči

K hlášenému požáru střechy objektu v obci Skaštice vyslal v 23:08 hodin operační důstojník krajského operačního střediska ve Zlíně jednotku profesionálních hasičů stanice Kroměříž. Současně byly na místo události vyslány jako posily jednotky dobrovolných hasičů z Hulína, Chropyně a Kroměříže. Celkem bylo na likvidaci požáru nasazeno šest cisternových vozidel, automobilní žebřík a kontejnerový technický speciál.

Plameny zasáhly střechu a půdní prostor samostatně stojícího objektu využívaného jako garáž a dílna o půdorysu asi 8 × 20 metrů. Vzhledem k intenzitě požáru došlo ke zřícení části střešní konstrukce a lokálnímu propadnutí stropů.

Střechu a půdní prostor s uloženým senem už nebylo možno zachránit, v prostoru garáže se však nacházelo množství strojů, zařízení, čtyřkolka a svařovací soupravy, která nebyly v době příjezdu jednotek požárem zasaženy. Činnost jednotek se tak zaměřila na jejich záchranu. Pro bezpečný přístup do interiéru objektu museli hasiči provést zajištění obvodové konstrukce a pádem střechy narušené konstrukce stropů. Bylo také prováděno ochlazování tlakových lahví. Po zajištění konstrukcí objektu se podařilo materiál a zařízení z garáže vynést mimo objekt.

Vzhledem ke zvýšené spotřebě vody při hašení byla zřízena kyvadlová doprava z Hulína a Skaštic. Po likvidaci hlavního požáru provedli hasiči stržení zbytků konstrukcí střechy a dohašování lokálních ložisek hoření. Zásah se tak protáhl až do dnešních ranních hodin.

Při likvidaci požáru došlo k lehčímu zranění dvou zasahujících hasičů. Příčinu vzniku požáru a výši způsobené škody budou v dopoledních hodinách zjišťovat vyšetřovatelé hasičů a policistů.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet