Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči dukovanské jaderné elektrárny chytali metrového hada ve strojovně turbín

Hasiči dukovanské jaderné elektrárny odchytili metrovou užovku, která byla večer nalezena ve strojovně parních turbín Jaderné elektrárny Dukovany. Důvodem by mohlo být suché a teplé prostředí strojovny, které dal u nás nejběžnější had v těchto deštivých dnech přednost před promáčenou přírodou.

Na dispečink HZSp Jaderné elektrárny Dukovany byl v neděli večer oznámen výskyt užovky, která se schovala v rohu strojovny parních turbín. Oznámení provedl provozní elektrikář, kterému při pravidelné pochůzce neunikl neobvyklý návštěvník elektrárny. Členové HZSp provedli odchyt, a poté byla „krasavice“ bezpečně převezena do volné přírody.

Užovka obojková je ve srovnání s ostatními hady neobyčejně rychlá, dokáže vyvinout rychlost až 6,7 kilometrů za hodinu. Protože nemá jedový aparát, na obranu produkuje pouze zapáchající tekutinu z kloaky, nebo předstírá smrt. Pokud ani tento způsob obrany nezabere, tak kouše. Pro člověka však nepředstavují vůbec žádné nebezpečí.

Dosahuje délky 100–120 cm. Největší exempláře v jižních oblastech však dosahují až dvoumetrové délky. Barvu má obvykle tmavě zelenou nebo hnědou, s charakteris­tickými žlutými nebo oranžovými, černě a bíle lemovanými půlměsíčitými skvrnami za hlavou. Vyskytuje se většinou v blízkosti vody, ale ani tohle není pravidlo. Často se objeví na vinicích nebo v blízkosti lidských obydlí. Živí se obojživelníky a rybami, ale příležitostně i savci, ještěrkami a hmyzem.

Ing. Jiří Bezděk
tiskový mluvčí ČEZ, a. s.
Jaderná elektrárna Dukovany
Sdílet