Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Operační středisko Chomutov zrušeno

Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje převezalo od dnešního dne, tedy 11.2. 2008 činnost Operačního a informačního střediska Územního odboru Chomutov.

Od 11.2. 2008 používá HZS Ústeckého kraje na Územním odboru Chomutov dálkové ovládání technologie požárních stanic. Co to znamená? Činnost operačního a informačního střediska Chomutov se přesunula na krajské operační a informační středisko v Ústí nad Labem. Již delší dobu tak fungují bývalá operační a informační střediska Teplice, Děčín, Most, Žatec a Litoměřice. Krajské operační středisko odbavuje nejen ústecké a petrovické jednotky, ale i jednotky územního odboru Teplice (stanice Teplice, Bílina, Duchcov), územního odboru Děčín (Děčín, Varnsdorf, Šluknov, Česká Kamenice), územního odboru Most (Most, Litvínov), územního odboru Žatec (Žatec, Louny, Podbořany) a územního odboru Litoměřice (Litoměřice, Lovosice, Úštěk, Roudnice nad Labem a Štětí). Nyní to jsou i požární stanice Chomutov a Klášterec nad Ohří. Práce operačních a informačních středisek Hasičského záchranného sboru ČR se modernizují. Koncepcí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR je v každém kraji slučovat hasičská operační a informační střediska do jednoho s působností v celém kraji. Znamená to, že oznámení nejen z mobilních telefonů, ale i z pevných linek na linky 112 a 150 zpracovává krajské operační a informační středisko v Ústí nad Labem. Krajské operační a informační středisko odbavovuje jednotky k zásahu, koordinuje je a poskytuje jim veškerou informační a další podporu během zásahu tak, jako to dosud činilo operační a informační středisko v Chomutově. Pro výkon požární ochrany se nic nemění, ani pro ty, kdo pomoc hasičského záchranného sboru potřebují.

Pod krajské operační a informační středisko nyní spadá celý kraj. V každé směně KOPIS včetně linky 112 by mělo sloužit 12 lidí (5 operačních důstojníků a 7 operačních techniků).


por. Ing. Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
Hasičského záchranného sboru
Ústeckého kraje



-wap-
Sdílet