Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Spolupráce složek IZS při pátrání po osobě

Na příkaz KOPIS HZS vyjely v neděli 10. 2. 2008 po půlnoci jednotky k záchraně osob z poškozeného gumového člunu, který se potopil v prostoru campu Hracholusky – Radost. Na místo se dostavil řídící důstojník HZS Plzeňského kraje.

Po příjezdu složek IZS na místo události, bylo zjištěno, že se na břehu pohybuje jedna osoba cizí státní příslušnosti, která vypovídá o proraženém gumovému člunu cca 100 až 200 metrů od břehu a o 1 pohřešované osobě, která v něm zřejmě leží.

Průzkumem dalekohledem hasiči zjistili, že gumový člun, který není zcela vyfouknutý, plave na ledové kře cca 120 metrů od břehu. Jednotky provedli spuštění pátracího člunu na vodu a vydali se k místu nehody. V okolí místa nehody gumového člunu se nacházela souvislá vrstva ledu o tloušťce 1,3 cm. Tento fakt znesnadňoval nasazení pátracího člunu i přes značný výkon motoru. Na místě gumového raftu jednotka zjistila, že raft je prázdný a nachází se v něm pouze oděvní svršky pohřešovaného. Jednotka HZS PS Nýřany provedla s pátracím člunem průzkum v okolí.

Mezitím jednotka SDH města Nýřany zajistila osvětlení místa zásahu a utvoření rojnice za účelem vyhledávání pohřešovaného na pravém břehu v prostoru campu Radost. Policejní hlídky zajistili průzkum na protějších březích přehradní nádrže.

Vzhledem k teplotě vody a okolnostem na místě události, rozhodl po 45 minutách řídící důstojník HZS Plzeňského kraje o přerušení záchranných prací a předal velení zásahu příslušníkovi Policie ČR. Policista převzal velení, požádal řídícího důstojníka HZS o technickou podporu na místě události, a povolal vrtulník Policie ČR s termovizí z Prahy. Všechny složky IZS za letecké podpory vrtulníku PČR prováděli vyhledávání osoby v terénu a na vodě do 03:20, kdy Policie ČR rozhodla o přerušení akce do denních hodin.



npor. Robert Kučera
velitel stanice Nýřany

Přiložené foto: HS Nýřany



-wap-
Sdílet