Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Speciální vozidlo „Bobr“ bylo uvedeno do provozu

V pondělí 11. února 2008 bylo ve Špindlerově Mlýně slavnostně uvedeno do provozu nové vozidlo Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje – obojživelné sněžné pásové vozidlo ruské výroby GAZ-3409 „Bobr“.

Slavnostního aktu se zúčastnili představitelé Královéhradeckého kraje, Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, starostové Špindlerova Mlýna a Pece pod Sněžkou a další hosté. Součástí byla také ukázka použití speciálního hasičského vozidla.

Nový pomocník bude sloužit nejen hasičům, ale také ostatním složkám integrovaného záchranného systému. Vozidlo je umístěno na stanici ve Vrchlabí a díky přepravnímu podvalníku je možné v případě potřeby „Bobra“ přesunout na vzdálenější místo. Obojživelný pásák je připraven zasahovat v horském prostředí nebo těžko přístupném terénu. Dokáže se bez problémů pohybovat v obtížně přístupném terénu a plavat pomocí vlastního pohonu na vodní hladině rychlostí až 6 km/hod. Vozidlo bylo převzato již v polovině prosince 2007, ale během celého ledna probíhal teoretický a praktický výcvik a hasiči – strojníci si vyzkoušeli řízení tohoto vozidla v reálném terénu. Vozidlo bylo financováno z peněz MV – GŘ HZS ČR a pořizovací cena včetně přepravního podvalníku byla 2,4 miliony korun. Vozidlo dodala firma Mejznar z Vrchlabí.


Technické údaje

Hmotnost: 4.200 kg
Užitečná hmotnost: 600 kg
Počet míst: 2 + 4
Motor: 3.0 TD 81kW, 250Nm
Maximální rychlost: 65 km/hod
Dojezd na nádrž: 600 km
Délka: 4.500 mm
Šířka: 2.000 mm
Výška: 2.500 mm


Foto: HZS Královéhradeckého kraje


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-swo-
Sdílet