Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Vilémově na Havlíčkobrodsku se zřítil most, zavalil několik dělníků

Ve čtvrtek ve 14.41 hod bylo na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina ohlášeno zřícení rekonstruovaného mostu v obci Vilémov na Havlíčkobrodsku. Na místo události okamžitě vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči. Počet zasahujících jednotek se vyšplhal na jedenáct.

Od počátku hasiči pracovali s informací, že pod sutinami mostu je šest zavalených dělníků. Jednoho muže se záchranářům podařilo vyprostit téměř okamžitě po příjezdu na místo události. Po nezbytném ošetření jej zdravotníci převezli k dalšímu ošetření sanitním vozem do havlíčkobrodské nemocnice.

S dalším zraněným zavaleným mužem záchranáři komunikovali, jeho záchrana trvala bezmála čtyři hodiny. S vážným poraněním byl letecky transportován do královehradecké nemocnice.

Na místo události byli vyžádáni specialisté z USAR týmu, psychologové, členové posttraumatického týmu a kynologové se speciálně vycvičenými psy pro vyhledávaní zavalených osob. Využita byla nejmodernější technika – termokamery, štěrbinové kamery atd.

Zpočátku postupovali hasiči velmi obezřetně a opatrně. Sutiny odkrývali pouze za použití fyzické síly a ručního nářadí. Šance na záchranu zavalených dělníků se minutu od minuty snižovala. Záchranáři však věřili v dobrý konec. Večer byla do zásahu zapojena těžká technika Záchranného útvaru Hlučín. V průběhu noci záchranáři postupně pod sutinami objevovali těla mrtvých dělníků. Bilance události je velmi tragická, čtyři lidé zemřeli.

Tělo posledního dělníka se podařilo vyprostit před třetí hodinou ráno, proveden byl závěrečný průzkum. Záchranáři chtěli minimalizovat možnost, že pod sutinami může být další člověk. Nasazeni byli znovu kynologové, výsledek pátrání byl negativní.

Poté byl počet zasahujících jednotek postupně redukován na nezbytně nutné minimum mužů, kteří ještě v průběhu pátečního dopoledne na místě prováděli likvidační práce.

Informace k mostu 345–002 Vilémov přes vodní tok Hostačovka

  • most byl postaven v roce 1926
  • konstrukce-kamenná klenba z kvádrů, 15 m přemostění
  • kategorizace mostu: 4–5 (havarijní stav se označuje stupněm 7), hlavní prohlídka mostu z roku 2012 si nevyžádala žádná omezení, poslední běžná prohlídka v listopadu 2013 – navrhovány běžné úpravy, bez žádného omezení, normální zatížení 29 t, výhradní (jediné) vozidlo 50 t
Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet