Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Táborští hasiči cvičili zásah v azylovém domě, požár se šířil z kuchyňky do chodby a horního patra

Záchrana osob a likvidace požáru byla prvořadým úkolem naplánovaným v rámci taktického cvičení v azylovém domě pro ženy a matky s dětmi ve Vídeňské ulici v Táboře.

Cvičení se uskutečnilo odpoledních hodinách ve středu 3. září. Jeho cílem bylo nejen prověření připravenosti a akceschopnosti zasahujících hasičů, ale také znalostí personálu domu v oblasti požární ochrany.

Ohnisko požáru bylo naplánováno do prostoru kuchyňky ve druhém nadzemním podlaží domu, odkud se kouř rozšířil do chodby a také do horního patra. Požár na tísňovou linku nahlásila přesně dle požárních směrnic recepční azylového domu, na místo okamžitě vyjely jednotka profesionálních hasičů ze stanice Tábor a jednotka SDH obce Tábor.

Velitel zásahu po příjezdu na místo vyslal profesionální jednotku do objektu k průzkumu a zároveň zjistil prvotní informace na recepci. Jednalo se především o údaje, kde a co přesně hoří, kolik je v domě ubytovaných osob, kolik jich je již evakuováno a kolik osob se v budově může ještě nacházet. Na základě těchto informací velitel zásahu poté upřesňoval úkoly určené zasahujícím hasičů pro záchranu osob a likvidaci požáru.

Hasiči průzkumem domu nalezli a evakuovali deset osob, a to za použití vyváděcích evakuačních masek. Evakuaci provedli vnitřkem budovy po schodišti. Evakuované osoby odvedli na místo určené jako shromaždiště osob. Současně bylo od jedné z cisteren zřízeno dopravní vedení vody, na jehož konci byl na lokalizaci a likvidaci požáru utvořen jeden útočný proud. Osádka druhé cisterny zajišťovala doplnění vody.

Zásah hasičů byl veden v dýchací technice. Na odvětrání zakouřeného prostoru jednotky nasadili přetlakovou ventilaci. K vyhledání osob v silně zakouřených prostorech pak použili termokameru.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet