Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oheň poškodil tryskací zařízení

Pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů dnes dopoledne vyjíždělo k požáru ve výrobní hale na třídě 1. máje v Břeclavi. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 8.48 hodin jako požár výrobního zařízení s rozšířením na střechu haly.Ilustrač­ní foto.

Pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů dnes dopoledne vyjíždělo k požáru ve výrobní hale na třídě 1. máje v Břeclavi. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 8.48 hodin jako požár výrobního zařízení s rozšířením na střechu haly, na místo proto vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Břeclavi, jednotka hasičů Českých drah a dobrovolné jednotky ze Staré Břeclavi, Poštorné a Hrušek. Část jednotek i techniky zůstala v záloze a nezasahovala.

Průzkum po příjezdu jednotek ukázal, že v hale zahořelo tryskací zařízení, hala byla silně zakouřená, na střechu se však oheň nerozšířil. Požár před příjezdem hasičů již hasili pracovníci firmy a proti plamenům použili šedesátikilogramový pojízdný práškový přístroj a dva ruční, šestikilogramové přístroje. Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích na místě nasadili vysokotlaký proud a oheň v 9.09 hodin lokalizovali. Protože se jednalo o požár filtrů, spojovacích hadic a zásobníku na tryskací broky, bylo nutné část zařízení rozebrat a dohasit lokální ohniska. Dohašování hasiči ukončili v 10.29 hodin. Zakouřenou halu také odvětrali.

Příčina vzniku požáru je v šetření, dosud zjištěné poznatky napovídají, že oheň zřejmě zavinila technická závada na zařízení. Způsobenou škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na 100 tisíc korun.



Dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic ve Starém Lískovci a v Lidické ulici zasahovaly včera večer při likvidaci požáru na operačním sále Fakultní nemocnice Brno v Jihlavské ulici. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 20.20 hodin.

Jednalo se o zahoření osvětlení v místnosti před operačním sálem. Oheň před příjezdem hasičů uhasili pracovníci nemocnice, v silně zakouřeném prostoru nikdo nebyl a nebyla nutná evakuace lidí. Hasiči objekt odpojili od el. proudu a prostor odvětrali pomocí vzduchotechniky. Termokamerou měřili teplotu v okolí místa požáru. Měření ukázala tři tepelná ohniska o teplotě od 30 do 50 stupňů Celsia. Po odvětrání však teplota klesla na bezpečnou hranici a zásah mohl být ukončen. Způsobenou škodu vyšetřovatel vyčíslil na 20 tisíc korun, příčinou vzniku požáru byla technická závada na osvětlení místnosti.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje


-swo-
Sdílet