Sobota 11. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Táborští profesionální hasiči oslavili 60 let od svého vzniku

Rok 2014 je pro táborské profesionální hasiče velice významným. Přesně 1. října si připomenou 60 let existence profesionálního hasičského sboru v Táboře. V rámci oslav se v pátek 5. září konalo na stanici v Táboře – Měšicích slavnostní setkání příslušníků a občanských zaměstnanců, kteří na požární stanici a na územním odboru Tábor pracují nebo v minulosti pracovali, a dalších čestných hostů.

Slavnostní odpoledne zahájil ředitel územního odboru Tábor plk. Ing. Petr Hojsák, který všechny přítomné přivítal a přednesl ve stručnosti historii profesionálních hasičů na Táborsku včetně současného stavu. Zároveň představil přítomné významné hosty, z nichž velkou pozornost věnoval především dvěma osobnostem, které měly zcela zásadní podíl na rozvoji táborského profesionálního sboru. Jedná se o jednoho ze zakládajících hasičů pana Jaroslava Janovského a dlouholetého ředitele územního odboru Tábor Ing. Zdeňka Dvořáka.

Ředitel územního odboru Tábor Petr Hojsák předal k příležitosti slavnostního setkání pamětní medaile přítomným významným hostům:

  • Mgr. Pavlu Eybertovi – senátorovi Parlamentu ČR
  • Mgr. Jaromíru Novákovi – radnímu JčK a dlouholetému starostovi Veselí nad Lužnicí
  • plk. Ing. Lubomíru Burešovi – řediteli HZS Jihočeského kraje
  • MUDr. Markovi Slabému – řediteli ZZS Jihočeského kraje
  • plk. Ing. Martinovi Svitákovi – náměstkovi ředitele HZS Jihočeského kraje
  • plk. Ing. Milanu Brabcovi – náměstkovi ředitele HZS Jihočeského kraje
  • plk. Ing. Miroslavu Ďurišovi – řediteli kanceláře ředitele HZS Jihočeského kraje
  • Ing. Jiřímu Fišerovi – starostovi města Tábora
  • Ing. Jindřichovi Bláhovi – starostovi města Soběslav
  • Mgr. Jaroslavu Větrovskému – starostovi města Mladá Vožice
  • Ing. Jiřímu Štecherovi – vedoucímu územního odboru Tábor Policie ČR KŘ JčK
  • Ing. Jindřichovi Zítkovi – generálnímu řediteli a předsedovi představenstva společnosti VSP DATA

Jako první byl o slavnostní slova požádán senátor Parlamentu ČR Mgr. Pavel Eybert, který zdůraznil, že hasiči dnes neznamenají pouze obranu proti ohni, ale také především pomoc při dopravních nehodách a technických zásazích. Poděkoval proto hasičům za jejich práci a pomoc s přáním, ať jim společnost vytváří pro jejich činnost ty nejlepší podmínky. Radní Jihočeského kraje Mgr. Jaromír Novák na úvod svého projevu omluvil neúčast pozvaného hejtmana Jihočeského kraje a poté všem hasičů vzkázal, ať vytrvají ve své činnosti a i přes mnohé klacky pod nohama ať nesou svůj prapor dál, jelikož oni jsou tou první pomocí, na kterou se můžeme vždy spolehnout.

Hold hasičům vzdal i starosta města Tábor Ing. Jiří Fišer, který nejenže poděkoval za celé město, ale věnoval táborským hasičům osobní poděkování.

Následoval projev starosty města Soběslav Ing. Jindřicha Bláhy, který zmínil svoji již více než dvacetiletou vynikající spolupráci s hasiči a zavzpomínal na zkušenosti z velkých požárů či povodní. Poděkoval bývalému řediteli Zdeňku Dvořákovi, poděkoval za spolupráci s jednotkami SDH a k obdržené pamětní medaili sdělil, že by ji měli dostat především ti, kteří zasahují každý den u mimořádných událostí.

Projevy zakončil krajský ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomír Bureš. Konstatoval, že táborští hasiči za šedesát let ušli již dlouhou cestu. V svém proslovu vyzdvihnul především veliké úsilí a mnoho práce, které dlouhodobě hasiči vynakládají na budování spolupráce nejen s kolegy ze Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje či Policie Jihočeského kraje, ale se všemi ostatními, s nimiž naplňují své hasičské poslání. Na závěr pak poděkoval všem, kteří územní odbor vedli a o jeho nespornou kvalitu se tak zasloužili.

V průběhu odpoledne pak všichni hosté měli možnost prohlédnout si stanici v Táboře – Měšicích, shlédnout veškerou současnou výjezdovou techniku a také ukázky z činností hasičů.

Ředitel územního odboru plk. Ing. Petr Hojsák k oslavám řekl:

Za budování a rozvoj profesionálních hasičů zde v Táboře patří díky zejména mým předchůdcům náčelníkům, velitelům a ředitelům panu Antonínu Šindelářovi, Jaroslavu Janovskému a Zdeňkovi Dvořákovi.

Chtěl bych upřímně poděkovat nejen těmto příslušníkům, ale i ostatním minulým, ale i současným spolupracovníkům, kteří se na budování profesionálního hasičského sboru v Táboře podíleli. Přál bych si, aby si všichni mí současní i budoucí kolegové dokázali vážit práce svých předchůdců a snažili se co nejlépe o stálý rozvoj naší profese nejen jako svého povolání, ale jako svého společenského poslání. Areál požární stanice v Táboře je na původním místě nejdéle ze všech požárních stanic v Jihočeském kraji, a tak za dobu jeho svépomocného budování bylo nutné, aby ruce k dílu přiložili všichni kolegové hasiči.

Do dalších let si lze jen přát, aby velice složitě vydobytý kredit hasičů nadále platil, aby byl řádně „kultivován a zvelebován“, aby i naši pokračovatelé se ctí naplňovali důstojným obsahem pojem hasič – záchranář, který je pro všechny velkým závazkem a musí být i pro budoucnost synonymem bezpečí a spolehlivosti.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet