Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zapomenuté vaření pro psa způsobilo požár v domě

Dne 14. 2. 2008 v 15:55 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Starém Městě.Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma zásahovými vozy a jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Starého Města.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v průjezdu rodinného domu, na půdě a na části střechy. Před příjezdem hasičů se snažil pětašedesátiletý majitel hasit plameny pomocí zahradní hadice.

Hasiči byli na místě za tři minuty od výjezdu, bleskově natáhli vodní vedení a zahájili požární útok na půdě a střeše domku. Cílem bylo zabránit šíření plamenů do dalších částí střechy a uchránit obytné místnosti rodinného domu. Hasičům se podařilo lokalizovat požár asi po půlhodině hašení a následná likvidace požáru trvala až do půl šesté odpoledne.

Požár měl velmi silný psychický vliv na manželku majitele a způsobil jí srdeční slabost a nevolnost. Na její prohlídku a ošetření nechal velitel zásahu přivolat zdravotnickou záchrannou službu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že majitel vařil v průjezdu rodinného domu jídlo pro psa na elektrickém vařiči. Na jídlo pravděpodobně zapomněl a po vyhoření potravin došlo k požáru. Plameny zasáhly vyvěšené hadry a oblečení nad vařičem a požár se tak dostal na trámový strop a půdu.

Požár postupně sílil a zasáhl i část střechy domu. Požárem způsobená škoda byla odhadnuta na 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty majetku a domu za více než 1 mil. Kč.

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele při používání elektrického spotřebiče. Přestupek byla na místě vyřešen v blokovém řízení.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-swo-
Sdílet