Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Příslušníci z požární stanice v Prostějově si vyzkoušeli pažicí systém americké firmy Paratech

HZS Olomouckého kraje využil nabídky firmy ZHT Group s.r.o. na výcvik záchrany osob z výkopů. Výcvik se uskutečnil 25. 8. v areálu HZS Olomouckého kraje v Plumlově – Hamrech, kde je rovněž umístěn flashover kontejner.

Součástí výcviku byla prezentace techniky značky Paratech, jejímž zástupcem pro ČR je právě ZHT Group s.r.o.. Výkop pro výcvik vykopali příslušníci Záchranného útvaru Hlučín.

Odbornou přípravu vedl Ing. Ondřej Šesták z HZS Jihomoravského kraje. Za HZS Olomouckého kraje se školení zúčastnili příslušníci z požární stanice Prostějov, která je v rámci kraje předurčena pro tyto mimořádné události. Odborná příprava se věnovala bezpečnosti práce ve staticky narušených výkopech a stabilizaci jejich stěn.

Stanice Prostějov v současné době pracuje při stabilizaci se dřevem. Při odborné přípravě si mohli hasiči prakticky vyzkoušet pažící systém americké firmy Paratech, který stabilizaci stěn výkopu výrazně urychluje. Hasiči si postupně vyzkoušeli pažení přímého výkopu, výkopu ve tvaru L a T. Štěrkopískové podloží v Hamrech připravilo hasičům reálné podmínky pro výcvik.

Stěny výkopu již při kopání padaly a rozhodně se nebylo možné spolehnout na jejich stabilitu. Při výcviku se krom materiálu značky Paratech využilo i dřevo z výbavy stanice Prostějov. Výcvik splnil očekávání organizátorů i cvičících a povede k dalšímu rozvoji schopností stanice Prostějov.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet