Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nákladní vozidlo zarazilo v obci Ješín do rodinného domu, hasiči museli zajistit dům před destrukcí

Dne 8. 9. 2014 byla krátce po dvanácté hodině nahlášena na operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje dopravní nehoda nákladního automobilu v obci Ješín na Kladensku.

Na místo zásahu byly vyslány jednotky HZS Středočeského kraje ze stanic Kralupy nad Vltavou s CAS 20, Slaný s CAS 24 a Kladno s VEA. Po příjezdu jednotek na místo zásahu bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o dopravní nehodu jednoho nákladního automobilu, který se vyhýbal překážce v zatáčce, najel za krajnici a následně narazil do obvodové stěny rodinného domu.

Řidič automobilu neutrpěl žádná zranění, ale u rodinného domu došlo k poškození nosné části obvodového zdiva a střešní konstrukce. Na místo byl velitelem zásahu přivolán statik, který nařídil stabilizaci objektu. K prvotnímu zabezpečení stavební konstrukce byl na místo vyslán nosič kontejnerů s kontejnerem technické pomoci ze stanice Kladno. Na místo dále vyjel příslušný velitel stanice ze Slaného, který po příjezdu na místo zásahu přebral velení. S ohledem na délku poškození domu byla na místo vyslána Hlavní báňská záchranná stanice Praha a vyhledávací a záchranný odřad HZS hl. m. Prahy, k zajištění stability domu před vyproštěním havarovaného automobilu. Do příjezdu specializovaných jednotek bylo na místě provedeno zajištění zděné římsy a střešní konstrukce pomocí mechanických vzpěr Holmatro.

Po příjezdu HBZS a HZS hl. m. Prahy byl stanoven postup dalšího zabezpečení pomocí mechanických vzpěr a výdřev. Po zajištění konstrukcí byla řetězovými pilami obnažena střešní konstrukce kolem nákladního automobilu, čímž došlo k uvolnění a započaly vyprošťovací práce. Po vyproštění automobilu byly podél obvodové stěny domu doplněny další vzpěry a po kompletním zajištění se jednotky postupně vrátily zpět na základny. S ohledem na frekventovanost silnice č. 16 byla na žádost velitele zásahu v místě snížena rychlost kvůli otřesům. Sedmihodinový zásah si vyžádal nasazení 35 hasičů, Policie ČR, Městské policie Velvary, ZZS a SÚS.

npor. Ing Martin Vondra
velitel stanice Slaný
Sdílet