Pondělí 13. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Plané nad Lužnicí hořel po nehodě linkový autobus, dvě osoby při požáru zemřely

Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje přijalo zprávu o požáru autobusu na silnici I/3 vedoucí ze Soběslavi do Plané nad Lužnicí. K požáru došlo v k. ú. obce Planá nad Lužnicí, v části obce Strkov.

Dle původního ohlášení na tísňovou linku se jednalo o požár jednopatrového autobusu, kdy oznamovatel nebyl schopen říci, kolik osob v něm cestuje. K požáru byli vysláni profesionální hasiči ze stanic Tábor a Soběslav, svolány byly jednotky SDH obce Planá nad Lužnicí a Tábor.

Jako první k požáru přijela táborská jednotka, následována soběslavskými profesionály. Velitel zásahu po provedení průzkumu podal zprávu, že se jedná o linkový autobus, který je ze tří čtvrtin zasažen požárem. Vzhledem k tomu, že hořící autobus ležel po nárazu do sloupu trakčního vedení na boku v příkopu v bezprostřední blízkosti železniční tratě, si velitel přes operační středisko okamžitě vyžádal vyzkratování trakčního vedení, aby zásah mohl být proveden bezpečně pro zasahující hasiče.

Ti poté na likvidaci požáru, který zasáhnul předek autobusu a rychle se rozšířil do zadní části, nasadili jeden vysokotlaký proud a tři útočné proudy. Do několika minut měli hasiči požár pod kontrolou. Táborští dobrovolní hasiči byli v průběhu jízdy k požáru odesláni zpět na základnu, krátce před 11. hodinou se na místo dostavila také jednotka HZSP SŽDC.

Úplně uhašen byl požár v 11:28 hodin, kdy hasiči ukončili závěrečným průzkumem pomocí termokamery dohašení všech ohnisek. Ve shořelém autobusu hasiči nalezli dvě osoby, u kterých lékař ZZS konstatoval smrt. Dále si zdravotníci ZZS do své péče převzali 6 zraněných osob: jedna osoba byla transportována do nemocnice v Českých Budějovicích letecky, další čtyři osoby odvezli sanitkami do nemocnice v Táboře, jedna osoba byla ošetřena na místě. Žádná ze šesti zraněných nemusela být hasiči vyprošťována. Samy opustily hořící autobus poté, co rozbily zevnitř okna, a to ještě před příjezdem záchranářů.

Po ukončení hasebních prací a ukončení šetření Policie ČR mohli zasahující hasiči z autobusu odnést obě těla s tím, že pro vyproštění jednoho z nich musel být autobus nadzdvižen jeřábem. Zásah hasičů dále pokračoval přečerpáním nafty z nádrží autobusu. V 15:26 hodin velitel zásahu nahlásil ukončení likvidačních prací a zasahující jednotky se postupně začaly vracet na své základny.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet