Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muž porušil bezpečnost, strom ho zabil

Dvě hasičské jednotky z Bílovce a Studénky vyjely v sobotu 16. 2. 2008 po poledni do Studénky-Butovic vyzbrojeny motorovými pilami. Prvotní informace z linky tísňového volání totiž hovořila o tom, že strom zde zavalil člověka, který jej řezal.

Bylo to však podivné vzhledem k tomu, že se celé sobotní dopoledne Moravskoslezským krajem proháněl velmi silný vítr. Muž nehodu nepřežil, protože minimálně dvakrát porušil bezpečnostní pravidla.

Podle toho, co na místě zaslechli zasahující hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Bílovci (byli zde rovněž dobrovolní hasiči ze Studénky), se devětatřicetiletý muž rozhodl kácet několik plevelných stromů na palivo.

Nevíme přesně, kolik stromů se již poštěstilo trojici pokácet a pořezat, ale osudnou se muži bez ochranné přilby i rukavic stala stará vysoká olše. Když muž na jedné straně vyřezal klín, kmen olše zhruba ve výšce šesti metrů prasknul a podle vyprávění svědků spadla těžká část stromu nastojato přímo na muže. Kamarád rychle zavolal mobilním telefonem rychlou záchrannou službu (ta povolala hasiče) a se seniorem se jim podařilo těžce zraněného muže vyprostit.

Na místo za chvíli vedle rychlé záchranné služby a hasičů doletěl také vrtulník Letecké záchranné služby. Hasiči pomáhali týmu zdravotníků s oživováním, ale přes veškerou snahu se jim nepodařilo nezodpovědného muže zachránit. Zasahující lékařka musela konstatovat smrt pacienta.

Hasiči pak místo neštěstí hlídali až do příjezdu kriminální policie. Po odjezdu profesionální jednotky hasiči ze Studénky naložili tělo muže do vozidla pohřební služby.

Muž hned dvakrát porušil zásady bezpečnosti – jednak šel kácet stromy za silného větru, kdy hasiči a meteorologové volají po zvýšené opatrnosti a zrušení všech procházek po lesích a parcích, jednak neměl při práci ochrannou přilbu a chyběly mu i další ochranné pomůcky.



por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-wap-
Sdílet