Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Semilští hasiči cvičně zachraňovali zraněného člověka na ferratě „Vodní brána" u Riegrovy stezky

Napilno mělo lezecké družstvo semilských profesionálních hasičů. V 9:01 hodin byl totiž na tísňovou linku 112 ohlášen pád člověka na ferratě „Vodní brána" u Riegrovy stezky. Šlo o prověřovací cvičení, o kterém nikdo z hasičů nevěděl, takže ho do poslední chvíle brali jako ostrý zásah.

Zraněný muž se nacházel ve 2/3 delší a náročnější cesty. Hasiči se ke skalnímu masivu dostali seshora (od silnice na Železný Brod). Poté k muži slanili a provedli předlékařskou první pomoc. Jak zjistili, muž utrpěl zlomeninu nohy. Hasiči mu zraněnou nohu zafixovali ve vakuové matraci a muže uložili do speciálních horolezeckých nosítek SKED. I s nimi byl spuštěn na zem. Celý zásah trval zhruba 90 minut.

Hasiči na ferratě cvičili již několikrát. Jednou měli k dispozici i vrtulník. Ne vždy jsou však podmínky pro jeho vzlet optimální, a proto chtěli vědět, jak obstojí při záchraně sami.

Via ferrata Vodní brána byla otevřená vloni před prázdninami. Jde o cestu s ocelovým lanem, na kterém se lezci jistí. Z vybavení je nutná přilba a horolezecký úvazek s ferratovým setem. Na skále jsou vybudovány dvě trasy, červená jednosměrná ferrata s obtížností C+, která je dlouhá 110 metrů. Modrá ferrata je méně náročná (B) a je vhodná pro začátečníky. Zároveň slouží jako sestupová trasa.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet