Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tkalcovnu v Těchoníně zachvátily plameny, na místo se sjelo 8 hasičských jednotek s 11 cisternami

K požáru tkalcovny do Těchonína vyjížděly profesionální i dobrovolné jednotky. Na místo se sjelo 8 hasičských jednotek s 11 cisternami. V době požáru bylo uvnitř zhruba 30 osob, které se samovolně evakuovaly ještě před příjezdem hasičů.

Starší objekt byl celý zakouřený a hasiči k odvětrání museli použít přetlakovou ventilaci. Aby kouř snadněji odcházel z objektu, museli hasiči rozbít několik světlíků na střeše. Čtyři osoby, které se snažily požár uhasit ještě před příjezdem hasičů, se nadýchaly jedovatých zplodin hoření a byly ošetřeny zdravotnickou záchrannou službou. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 16.29 hodin.

Velitel zásahu používal k odhalení všech skrytých ohnisek termokameru. Krátce před 18 hodinou se podařilo objekt odvětrat. V objektu se nacházelo zhruba 80 tkalcovských stavů. Osm z nich bylo zcela zničeno. Dále plameny a černý kouř poničily příze tkaniny a elektroinstalaci. Požár hasiči zlikvidovali v 18.15 hodin. Škoda byla předběžně vyčíslena na 61 900 000 korun. Příčina vzniku požáru je s největší pravděpodobností technická závada – zkrat ve zpětném motoru ve spodní části tkacího stroje.

Zasahující jednotky na místě:
profesionální – Králíky, Žamberk, Ústí nad Orlicí
dobrovolné: Těchonín, Mladkov, Jablonné nad Orlicí, Lichkov a Králíky.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet