Čtvrtek 9. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení s názvem Safeguard 2014 prověřilo spolupráci Armády ČR a IZS, do plnění úkolů se zapojilo téměř dvě stě policistů, vojáků a hasičů.

„Současně se jednalo o největší cvičení aktivních záloh. Pro součinnostní cvičení byl vybrán reálný objekt, který by v případě ohrožení mohl být určen ke střežení armádou,“ řekl řídící cvičení, ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava plukovník Jaroslav Hrabec.

Příslušníci aktivní zálohy museli v rámci střežení elektrorozvodny vybudovat operační základnu, palebná stanoviště, oplocení obehnaná žiletkovým drátem či minové pole a vytvořit kontrolně propouštěcí místo. Jednotka rovněž předvedla ukázky zásahu při možném napadení v mírovém stavu nebo krizových stavech, a to v součinnosti se složkami Integrovaného záchranného systému.

V rámci jedné ukázky bylo kontrolní stanoviště napadeno střelbou diverzní skupiny, která se přestrojila za dělníky. Vybudovaná kulometná stanoviště palbu opětovala, pohyblivé hlídky zadýmovaly prostor z důvodu krytí a zaujaly své obranné postavení. Velitel roty v reakci na palebnou sílu nepřítele vyžádal vzdušnou podporu, která byla doplněna hotovostní jednotkou ze základny.

Vojáci využili terénní nerovnosti a skrytě se dostali do výhodného postavení, kde provedli obchvat protivníka, zničení a následné dočistění stanoviště nepřítele. Po zajištění oblasti byl povolán tým rychlé reakce, který provedl sběr důkazního materiálu. Poté se vojáci přemístili zpět na základnu.

„Dnešní cvičení prověřilo dlouhé roky drilu této jednotky. Nejenže se podařilo ukázat všem přítomným, jak dokáže ostravská jednotka zvládnout úkoly podobného typu, ale hlavně vidím na vojácích, že při cvičeních na reálných objektech dřou na sto dvacet procent,“ zhodnotil cvičení velitel roty Aktivní zálohy nadrotmistr Jaroslav Holík. Za velmi pozitivní považuje také činnost nováčků, včetně první cvičící ženy u aktivní zálohy v Ostravě, která je v jednotce od června letošního roku.

Teprve druhého cvičení s jednotkou se zúčastnil například vojín Martin Hruška. „Překvapilo mě, jaká je tady parta nadšenců pro vojenství, která je ochotna pomoci svému kraji v případě krizových stavů. Safeguard 2014 to jen potvrdil,“ konstatuje.

Sdílet