Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muž se vážně zranil při práci na pile v Hradci nad Moravicí, na místě zasahovali dvě jednotky hasičů

Zdravotníci ZZS MSK ošetřovali muže, zraněného při práci. Nahlášen byl vážný úraz pracovníka na pile v Hradci nad Moravicí (okres Opava). Na pomoc ihned vyjela posádka rendez-vous s lékařem a skupina RZP, obě z opavského stanoviště ZZS.

O součinnost byli požádáni také hasiči (HZS Opava a JSDH Hradec nad Moravicí) a policie (ÚO Hradec nad Moravicí). Osmatřicetiletý muž při práci utrpěl těžké zranění, když jej zasáhl od stroje odlétnuvší kus dřeva. Postiženému pronikl do těla, do oblasti boku a břicha, přičemž v něm zůstal uvízlý. Pacient byl při vědomí a s posádkami ZZS komunikoval. Jeho poranění se však jevilo jako vážné, nebylo možno vyloučit život ohrožující vnitřní zranění.

Záchranáři muži poskytli neodkladnou přednemocniční pomoc, podali léky tlumící bolest a připravili postiženého k transportu. Předtím však bylo nezbytné zkrátit dřevěnou třísku, která dosahovala délky přibližně půl druhého metru tak, aby záchranáři mohli přepravu zraněného realizovat.

O šetrné zkrácení cizího předmětu se postarali hasiči. Poté již bylo možno pacienta transportovat do nemocnice. Vzhledem k nedostupnosti vrtulníku, který právě zasahoval u jiného vážného případu, bylo nutno tak učinit pozemní cestou. Posádky předaly muže na urgentním příjmu FN Ostrava.

Foto: Peter Soós

PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí
ZZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet