Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Trávy se vrací

Po krátkém období špatného počasí se s teplem vrátily i požáry travních porostů.Ilustrač­ní foto.

K osmi požárům lesa a suché trávy vyjížděli jen za pondělí hasiči v Plzeňském kraji. Přestože se oheň rozhořel na několika místech, nenapáchal většinou velké škody. Příčinou požárů byla nejčastěji nedbalost lidí při pálení trávy nebo klestu v lese.

Zejména v jarním období podle něj hasiči likvidují požáry trávy takřka denně.
Hasiče v pondělí zaměstnal zejména požár porostu borovic mezi obcemi Třemošná a Horní Bříza na Plzeňsku. S ohněm na ploše tří hektarů bojovalo asi tři hodiny sedm jednotek hasičů. Škodu na lesním porostu odhadl vyšetřovatel na 50.000, svým zásahem ale hasiči uchránili les za půl milionu korun, řekl mluvčí. Příčina požáru není podle něj zatím určená, nejspíš to ale byla nedbalost, nedohašené ohniště nebo hra dětí.

Čtyřikrát začalo v pondělí hořet v lesích, kde si dělníci počínali neopatrně při pálení klestu. Požáry v lesích u obcí Božkovy a Mezholezy na Domažlicku a v Klatovech se obešly beze škod. Žádnou škodu nezpůsobil ani požár v lese za Chlístovem na Klatovsku, také tento požár vznikl kvůli neopatrnosti při pálení klestu. Viník dostal na místě blokovou pokutu.

Kromě lesních požárů likvidovali v pondělí hasiči také požáry trávy v Rybnici na Plzeňsku, u železniční trati v Kaznějově a v Borské ulice v Plzni. I tyto požáry, zaviněné zřejmě nedbalostí, se obešly beze škod.
Sdílet