Pátek 17. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Opakovací kurz Taktické řízení B

Ve dnech 18–22.2. 2008 probíhal na Odborném učilišti požární ochrany Chomutov opakovací velitelský kurz s názvem Taktické řízení B. Vzhledem k tomu, že jsem se po pěti letech musel tohoto opět zúčastnit, přináším vám o tom pár řádků.

Zhruba 14 dní před nástupem mi náš velící předal povolávací rozkaz do TŘ B. Když jsem se podíval na umístění a zjistil, že jdu do Chomutova, měl jsem radost a to zejména z toho, že to není z Prahy relativně daleko oproti ostatním OUPO.

Mírně jsem oživil vzpomínky na chomutovské učiliště, ve kterém jsem vykonal v roce 1995 Nástupní odborný výcvik. Co si dodnes pamatuji, byla to tehdy dobrá parta začínajících hasičů, která v rámci jistého kázeňského prohřešku dokázala neuvěřitelným způsobem zvládnout trest, udělený tehdejším ředitelem OUPO, mjr.Petrem Pospěchem. Ten, když nás viděl, nevěřil vlastním očím.

Oč šlo, v jeden pátek se proste zdrhlo dřív domu. V pondělí nato se nám všem za ,,předčasný odchod“ udělil kolektivní trest, který spočíval ve vytrhání břízek kolem celé budovy učiliště a že jich tam bylo! Díky skvělému nápadu se pro tehdy začínají hasiče z trestu stala hračka a večer i zábava. Vytrhnout celé stromy nám pomohl silný provaz a hlavně automobil ruské značky Volha, vlastněný kolegou, nováčkem ,,Glenem“ z letiště. Když se pan ředitel osobně přišel přesvědčit o tom, jak trest plníme, nevěřil svým očím zhruba se slovy, že toto ještě neviděl, jak si hasiči dokáží poradit i s takovou věcí. Když byla práce hotová, pár stromů se rozřezalo, dojelo se pro basičky Zlatopramenu a udělal se táborák. Z původního trestu byla nakonec prima zábava, což ovšem dopředu vskutku nikdo netušil. V rámci NOV bylo ještě několik drobných eskapád, jako stíhací jízda taxíkem z Chomutova do Litvínova na výcvik apod, ale o těch se raději rozepisovat nebudu a stejně si je již do podrobna nepamatuji.

To tedy moje mála zmínka o tom, že jsem na TŘ B nejel do neznámého prostředí. Čekal jsem, zda-li se v kurzu neobjeví někdo z těch, které si pamatuji z NOV a hle, objevil. Petr, velitel družstva od městských v Chomutově. Sice si mojí maličkost nepamatoval, ale přesto, zavzpomínalo se i na vytrhání bříz. Z tehdejších lektorů jsem na učilišti nepoznal nikoho, kromě Bedřicha Bandase – ,,drezéra nováčků“ a ihned se mi vybavilo, když se něco nepovedlo, jeho pověstné, velmi hlasité ,,družstvóóóó zpěěět!!!“. Jinak učiliště jako takové se za třináct let, co jsem tam nebyl, de facto nezměnilo. I když… vyrostla zde nová cviční věž, venkovní polygon, vybavení, počítačové učebny a celkově to vypadá mnohem lépe než tehdy. O budoucí hasiče je v OUPO Chomutov dobře postaráno.

V pondělí 18.2. 2008 tedy začal opakovací kurz 13/14 TŘ B, sešlo se na něm dost velitelů a také jeden strojník se zaměřením na velitele… Ale to je na dlouhé povídání, má prostě hodně kurzů. Odevzdala se závěrečná práce – taktické cvičení s účastí nejméně pěti JPO a šlo se na učení. V průběhu několika dní se prošlo to, co máme dle osnov kurzu TŘ B všichni znát. Je nasnadě, že tomu u několika věcí tak nebylo, protože se objevují stále nové technické věci a novely řádů, vyhlášek a zákonů. Probralo se v pohodě tedy i toto. Lektoři znají přednášenou problematiku věcí u HZS velmi dobře, takže vzájemná spolupráce byla bezvadná. Ano, mnoho z hasičů si řekne, že to zná lépe z praxe, ale hold máme předpisy a hotovo. Přes to nejede jak se říká vlak.

Po ukončení výuky se několikrát provádělo ,,doškolení“. Člověk poznal nové lidi, musím říct, že naprosto bezvadné lidi od fochu. Ať už to byl Jirka s Václavem od hasičů z litvínovské chemičky, Petr od hasičů Mostecké uhelné, Jarda, starý pes od HZS hl.m. Prahy či kluci od podnikových hasičů společnosti ČEZ a z pražského ruzyňského letiště atd. Výměna vzájemných zkušeností není vskutku na škodu, dozvěděl jsem se pár zajímavých věcí, které se člověku budou hodit v praxi, ale i se předběžně domluvilo něco zajímavého sem, na Požáry. Když se vše podaří, máte se věru nač těšit.

To se však již blížil konec týdne a s ním i závěrečné zkoušky a také přibývající mírná nervozita. Vše se ale úspěšně zvládlo, v pátek se domů odjíždělo nejen s Osvědčením o odborné způsobilosti, opravňujícím k výkonu velitelských funkcí, ale také z dobrým pocitem nepromarněného týdne, k čemuž přispěl náš třídní, kpt. Vaidiš a samozřejmě i ostatní lektoři.

Během týdne jsem také prohodil několik slov s požárovým kolegou Lukášem Vejvarem, který v Chomutově studuje střední školu, aby z něj byl hasič.

Odkaz na stránky chomutovského OUPO máte zde : www.oucv.cz.


-wap-
Sdílet