Pátek 17. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Natáčení hasičských spojováku do pořadu 112 v ohrožení života probíhalo v Lužné

V pátek 22. května dopoledne se konalo cvičení JSDH obce Lužná v okrese Rakovník. Po dobu celého cvičení nás doprovázel Miroslav Vaňura se svým televizním štábem, aby mohl natočit tzv. spojováky do pořadu TV Nova – 112 v ohrožení života.

Jak jsem již jednou vysvětloval, tzv. „spojováky“ slouží při uvádění jednotlivých reportáží pořadu 112 v ohrožení života. Když to povím laicky hasiči, policisté a záchranáři jsou v pozadí jako „křoví“ a předvádí svou záchranářskou činnost.

Již v ranních hodinách jsme se přesunuli s celou jednotkou Sboru dobrovolných hasičů obce Lužná u Rakovníka (Středočeský kraj – JPO II) na skalní terén mimo obec, kde probíhala příprava lezeckých prostředků za účasti zkušeného profesionálního hasičského lezce. Po několika hodinách celého instalování přijel Miroslav Vaňura se svým štábem, po domluvě začalo natáčení spojováků, kdy jsme provedli záchranu osoby pomocí lanovky a následně sebezáchranu čtyř hasičů.

Druhým místem, kde probíhalo natáčení byla zchátralá a opuštěná budova nedaleko Lužné, jednalo se o rozestavěný hotel, který nebyl dokončen, pro nás tedy skvělé místo pro hasičské cvičení. V jedné z místností jsme zapálili několik pneumatik, kde byla minimální viditelnost, první družstvo za pomocí dýchací techniky a jednoho C proudu provedlo průzkum a následnou evakuaci nebezpečného materiálu (PB lahví) + evakuaci osob, druhé družstvo následně zasáhlo pomocí střední pěny na hořící pneumatiky.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na konci celého čtyřhodinového natáčení došlo na otázku, kterou jsem si dlouho připravoval a tak jsem se zeptal Míry Vaňury, proč tak šidí ve Stodvanáctce hasiče a dává přednost více kriminálním případům?

Odpověď byla jednoduchá.. Nemáme dostatečný materiál od hasičů, který bychom samozřejmě moc rádi uveřejnili..

A tak vyzývám všechny, kdo mají zajímavé záběry ze zásahů, kde je především záchrana osob se šťastným koncem, ať se ozve email miroslav.vanura@nova.cz

Možná pak nebude ze Stodvanáctky kriminálka :o) a v reportážích budou k vidění více hasiči, to samé platí i pro spojováky, pokuď máte zajímavý návrh, čím by se Vaše jednotka mohla předvést, tak se ozvěte na výše uvedený email.

Natáčení těchto spojováků s jednotkou Sboru dobrovolných hasičů obce Lužná můžete shlédnout již toto úterý 26. února od 22:05 hodin.

-wej-
Sdílet